Politie Hongkong arresteert kardinaal Zen (90) voor steun aan protesten

Protest De rooms-katholieke geestelijke Joseph Zen wordt verdacht van „samenzwering met buitenlandse krachten”, omdat hij een fonds medebeheerde dat anti-regeringsdemonstranten tijdens de protesten in 2019 financieel bijstond.
Kardinaal Joseph Zen (links) en Margaret Ng staan met donatieboxen op een podium tijdens het jaarlijkse nieuwjaarsprotest in Hongkong, op 1 januari 2019.
Kardinaal Joseph Zen (links) en Margaret Ng staan met donatieboxen op een podium tijdens het jaarlijkse nieuwjaarsprotest in Hongkong, op 1 januari 2019. Foto Kin Cheung/AP Photo

De nationale veiligheidspolitie van Hongkong heeft woensdag de 90-jarige kardinaal Joseph Zen gearresteerd. Volgens lokale media wordt Zen verdacht van „samenzwering met buitenlandse krachten”, omdat hij een speciaal hulpfonds medebeheerde om anti-regeringsdemonstranten tijdens de neergeslagen protesten in 2019 financieel bij te staan. Hij kwam later op de dag op borgtocht vrij.

Lees ook: De weerstand wordt grimmiger bij de protesten in Hongkong

Zen is een van de meest vooraanstaande rooms-katholieke geestelijken in Azië. Tussen 2002 en 2009 was hij aartsbisschop van Hongkong. De kardinaal staat bekend als voorvechter van democratie in Hongkong. In het verleden sprak hij zich herhaaldelijk uit tegen het autoritaire beleid van China onder president Xi Jinping. In 2019 werd hij een van de beheerders van het dat jaar opgerichte Humanitair Fonds 612, waarmee demonstranten geholpen werden om hun juridische en medische rekeningen te betalen.

De Hongkongse autoriteiten hielden dinsdag en woensdag ook advocaat Margaret Ng, activist en popartiest Denise Ho en academicus Hui Po-keung aan. Ook zij waren actief voor Humanitair Fonds 612. Het drietal werd woensdag samen met Zen op borgtocht vrijgelaten. De politie heeft hun paspoorten in beslaggenomen, meldt persbureau Reuters.

Fonds opgeheven

Een vijfde fondsbeheerder, voormalig parlementslid Cyd Ho, verblijft al langer in de gevangenis voor deelname aan illegale bijeenkomsten tijdens de protesten. Vorig jaar werd het fonds opgeheven, nadat de politie had verzocht om gegevens van donateurs en uitgaves over te dragen.

Het Vaticaan zegt in een reactie „bezorgd” te zijn over de arrestatie van Zen en de ontwikkelingen nauwgezet te volgen, meldt persbureau Reuters. Het bisdom van Hongkong heeft nog niet gereageerd.

Veiligheidswet

Tienduizenden demonstranten gingen vanaf maart 2019 maandenlang de straat op om te demonstreren tegen de invoering van een nieuwe wet, die ervoor moest zorgen dat in Hongkong gearresteerde verdachten uitgeleverd zouden kunnen worden aan China. Het wetsvoorstel werd in september 2019 door de autoriteiten ingetrokken, maar de protesten tegen het dreigende verlies aan autonomie gingen door.

In juni 2020 introduceerde de Hongkongse regering naar aanleiding van de protesten een omstreden veiligheidswet, waarmee de greep van China op Hongkong werd verstevigd. Niet alleen werd uitlevering van verdachten hierdoor alsnog mogelijk, ook kon harder worden ingegrepen tegen critici van het overheidsbeleid.

Sinds de invoering van de wet worden meerdere demonstranten vervolgd op basis van de veiligheidswet. Vaak geven de autoriteiten „samenzwering met buitenlandse krachten” als reden op voor een arrestatie die op basis van de veiligheidswet wordt verricht - zo ook bij Zen.