Overzicht: Zelensky prijst ‘bovenmenselijke kracht’ troepen en Poetin bereidt zich volgens VS voor op langdurig conflict

Dit zijn de belangrijkste ontwikkelingen van dinsdagavond en de nacht van dinsdag op woensdag:

  • De Oekraïense president Volodymyr Zelensky heeft in zijn dagelijkse videoboodschap de „bovenmenselijke kracht” van zijn troepen geprezen in hun strijd tegen het Russische leger. Hij merkte daarbij op dat ze vechten tegen „wat ooit beschouwd werd als het op een na sterkste leger ter wereld”. Toch zei hij te weigeren in dit stadium van de oorlog „enig gevoel van euforie” of „buitensporige emoties” toe te laten.
  • De Amerikaanse Nationale Inlichtingendiensten houden er rekening mee dat de Russische president Vladimir Poetin een langdurig conflict voorbereidt in Oekraïne. Directeur Avril Haines zei dinsdag in de Senaat te verwachten dat Rusland ook na een eventuele overwinning in de Oost-Oekraïense Donbas-regio de strijd voort wil zetten.
  • Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigen heeft ingestemd met een nieuw pakket van meer dan 40 miljard dollar aan hulp voor Oekraïne, meldt Reuters. Het voorstel werd met 368 tegen 57 stemmen aangenomen. Alle nee-stemmers waren Republikeinen. President Joe Biden had het Congres twee weken geleden gevraagd om 33 miljard dollar extra voor militaire en humanitaire hulp, maar besloten is nu dat bedrag te verhogen. De Senaat moet nog wel instemmen.
Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Oekraïneblog-11-mei