‘Ook zeer geslaagd als cappuccino’

Wat was-ie lekker Meekoken met Janneke: Romige aspergesoep

Van paus Franciscus die van koken houdt leerde ik dat je nooit groentenat moet weggooien, want behalve dat dat vaak smakelijk is, zit het ook vol mineralen en andere gezonde stofjes. Ik maak regelmatig soep van aspergebouillon. Meestal met asperges, maar ook met bloemkool – altijd te verkrijgen! – wordt de soep voortreffelijk. Als ik gasten heb en een uitvoerig maal serveer, is het heel fijn om de soep in (kleine) glaasjes te serveren. Als cappuccino (met lobbig geklopte slagroom) ook zeer geslaagd. Meestal probeer ik geen of heel weinig bloem te gebruiken: dat levert minder soep op, maar heeft wel een intensere smaak. Ik begin met het fruiten van een sjalotje in boter. Dan voeg ik de stukken bloemkool en het aspergenat toe en wat geconcentreerde vloeibare bouillon of bouillon van een blokje. Twintig minuten zacht pruttelen, staafmixer erop of in de blender, proeven op zout en peper en serveren met licht geklopte slagroom en verse kruiden. De smaak is superzacht en geroosterde amandelschilfers of pijnboompitjes geven er een heerlijk notenaccent aan.

Lees ook het nagekookte recept: Wat pr voor de asperge