Oekraïne stopt deel Russische gastoevoer naar Europa

Oekraïne heeft de doorvoer van een deel van het Russische gas naar Europa stilgelegd, zoals een dag eerder al aangekondigd. Dat meldt GTSOU, dat het Oekraïense gassysteem beheert, woensdag volgens persbureau Reuters.

Het gaat om Russisch gas dat via de Sokhranivka-route door de oostelijke regio Loehansk wordt vervoerd. Volgens Oekraïne stroomt bijna een derde van het Russische gas dat naar Europa wordt vervoerd via deze pijpleiding.

Aanleiding voor het besluit is volgens het gasnetwerkbedrijf „inmenging van de bezetter” in Oekraïne, waaronder „het ongeoorloofd omleiden van gas”. De Russen zouden via de pijpleiding gas sturen naar pro-Russische strijders in het oosten van Oekraïne.

GTSOU stelt dat het gas tijdelijk zal worden geleverd via een andere route, maar volgens het Russische staatsgasbedrijf Gazprom is dat „technisch onmogelijk”. Oekraïne zelf zal geen gevolgen ondervinden van de tijdelijke blokkade, aldus staatsenergiebedrijf Naftogaz.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Zelensky prijst ‘bovenmenselijke kracht’ Oekraïense troepen