Vijftien titels op longlist van eerste editie Prijs voor het Belangrijkste Boek

Boeken Onder de genomineerden zijn onder meer Beatrice de Graaf met Radicale verlossing en NRC-correspondent Caroline de Gruyter met Beter wordt het niet.
Terrorismedeskundige Beatrice de Graaf is genomineerd met haar boek Radicale verlossing.
Terrorismedeskundige Beatrice de Graaf is genomineerd met haar boek Radicale verlossing. Foto Bart Maat/ANP

De longlist van de Prijs voor het Belangrijkste Boek, een nieuwe prijs voor het beste Nederlandstalige non-fictieboek, is dinsdag bekendgemaakt. Uit de bijna vierhonderd inzendingen koos de jury vijftien titels. De genomineerden zijn onder meer terrorisme-expert Beatrice de Graaf met Radicale verlossing, NRC-correspondent Caroline de Gruyter met Beter wordt het niet, Warna Oosterbaan met Het leven van dingen, Nikki Sterkenburg met Maar dat mag je niet zeggen en Tom Naegels met Nieuw België.

Volgens juryvoorzitter Miriam Rasch vervullen alle boeken op de longlist een belangrijke rol „als aanjager van maatschappelijke discussie.” De shortlist van vijf titels zal op 30 augustus bekend worden gemaakt, op 20 september wordt de winnaar gekozen.

In de eerste jury van de Prijs, gefinancierd door het Letterenfonds en een aantal particuliere donateurs, zitten naast Rasch ook schrijver Saskia De Coster, politiek journalist Ivan De Vadder, historicus Nadia Bouras en Simon Demeulemeester, adjunct-hoofdredacteur van Knack, tevens mediapartner. De schrijver van het winnende boek krijgt 15.000 euro.

Correctie (11 mei 2022): In een eerdere versie van dit stuk stond dat Karel Degraeve adjunct-hoofdredacteur van Knack is en in die hoedanigheid deel uitmaakte van de jury. Dat is hij niet meer. Hij is vervangen door Simon Demeulemeester. Hierboven is dat aangepast.