In beeld

In Sri Lanka nam het antiregeringsprotest in één etmaal een dramatische wending

Al wekenlang wordt in Sri Lanka gedemonstreerd tegen de regering van de broers Gotabaya (de president) en Mahinda (premier) Rajapaksa. Maandag liep dat protest uit de hand, nadat aanhangers van de omstreden politici zich naar het verzamelpunt van de actievoerders hadden begeven. De twee kampen raakten slaags - reden voor de ordetroepen om vervolgens de straten van de stad schoon te vegen, inclusief het protest-kamp. Het leidde tot een dag en een nacht van gewelden ongeregeldheden, waarbij ook de huizen van politici in brand werden gezet. Terwijl de chaos maandag groeide, maakte Mahinda Rajapaksa bekend op te stappen, om ruimte te maken voor zijn broer om met een nieuw kabinet orde op zaken te stellen in de economische problemen van het land. Maar voor veel tegenstanders moet ook Gotabaya zijn positie opgeven.
Paramilitairen arriveren bij het officiële kantoor van de Sri Lankaanse president in de hoofdstad Colombo. Maandag raakten voor- en tegenstanders van de Rajapaksa’s hier slaags, wat leidde tot meer dan honderd gewonden.
Ishara S. Kodikara / AFP
Antiregeringsdemonstranten ageerden tegen de aanvallen door Rajapaksa-aanhangers, en stichtten verspreid over Sri Lanka brand bij de huizen van prominente politici zoals hier in de plaats Arachchikattuwa. Dit is het huis van Sanath Nishantha, die eerder in het kabinet van Mahinda Rajapaksa zat, maar al opstapte tijdens de economische crisis.
Reuters
Nadat voor- en tegenstanders maandag slaags waren geraakt in de hoofdstad Colombo, werd het kamp van de antiregeringsdemonstranten schoongeveegd door de politie. Handhavers en ordetroepen zetten traangas en waterkanonnen in op de Galle Face Green, een boulevard langs de kust die in de afgelopen weken niet alleen functioneerde als verkeersader maar ook was uitgegroeid tot het centrale punt van protest tegen de Rajapaksa’s.
Eranga Jayawardena / AP
De ontruiming van het centrale verzamelpunt van de demonstranten in Colombo, werd maandag toegejuichd door mensen die juist aanhangers zijn van de regering van de Rajapaksa’s. Zij waren naar Galle Face Green gekomen om het kamp te vernielen.
Eranga Jayawardena / AP
In de buurt van de officiële residentie van de premier, de toen net opgestapt Mahinda Rajapaksa, ging maandagavond een bus in vlammen op.
Ishara S. Kodikara / AFP
Mensen nemen op dinsdag foto’s van de uitgebrande bus bij de premierswoning. Mahinda Rajapaksa werd maandagavond door ordetroepen uit zijn woning gehaald om hem in veiligheid te brengen.
Ishara S. Kodikara / AFP
De zware ongeregeldheden begonnen maandag toen aanhangers van de regering de tegendemonstranten opzochten. Deze mensen, die in Colombo deelnamen, dragen een portret van Mahinda Rajapaksa mee, die later op de dag opstapte. De botsing tussen de twee kampen leidde tot flink geweld en hardhandig politieoptreden. Er zijn mensen omgekomen in het geweld - volgens autoriteiten stond het officiële dodental dinsdagmiddag op acht.
Ishara S. Kodikara / AFP
De tegenactie van aanhangers van de Rajapaksa’s leidde maandag tot geweld tussen de twee groepen demonstranten.
Ishara S. Kodikara / AFP
Een uitgebrande bus nabij de premierswoning, een dag na het losgebarsten geweld in Colombo. De aanhoudende protesten tegen de Rajapaksa’s waren tot nu grotendeels vreedzaam verlopen. De demonstranten gingen de straat op uit onvrede over het economische beleid van president Gotabaya en zijn broer (en de dus vertrokken) Mahinda Gotabaya. In de afgelopen weken werden meer problemen en grieven betrokken bij de kritiek op de Rajapaksa’s.
Dinuka Liyanawatte / Reuters
Maandag werden ordetroepen en militairen ingeroepen om de rust te laten wederkeren in de hoofdstad. Dit legerpersoneel bewaakt het kantoor van de president. Het is onduidelijk welke opties Gotabaya, die in 2019 werd verkozen, nog heeft. Eerder leek hij niet te willen vertrekken. Voor de economische crisis van Sri Lanka is nog geen oplossing in zicht.
Ishara S. Kodikara / AFP
De politie trad op tegen iedereen die in Colombo op straat was - op deze foto is dus te zien hoe tegen zowel Rajapaksa-fans als tegenstanders traangas wordt ingezet, terwijl ze ook nog met elkaar in de clinch liggen.
Eranga Jayawardena / AP
Er werd ook een waterkanon ingezet tegen de gewelddadige menigten in Colombo.
Ishara S. Kodikara / AFP
De politie moest ook de regeringsgezinde aanhangers van de zittende regering in bedwang zien te houden. Later werd volop gespeculeerd over wie deze supporters de straat op had gestuurd.
Ishara S. Kodikara / AFP
De demonstranten die de Rajapaksa’s weg willen hebben, hebben zich nog niet gewonnen gegeven. Al snel nadat hun protest-kamp uit de hoofdstad was geveegd en een avondklok was ingesteld, spoorden ze elkaar aan toch weer naar het centrum van Colombo te komen. Deze demonstrant doet een dutje op dinsdag, in een van de tenten die weer is opgezet op Galle Face Green.
Eranga Jayawardena / AP