Kamerleden Omtzigt en Dassen komen met plan tegen corruptie

Integriteit De twee Kamerleden stellen onder meer lobbyregels voor die met boetes worden gehandhaafd. De Nederlandse corruptieaanpak laat nu „stevig te wensen over”, vinden ze.
Laurens Dassen (tweede van links) en Pieter Omtzigt (tweede van rechts), vorige maand in de Tweede Kamer.
Laurens Dassen (tweede van links) en Pieter Omtzigt (tweede van rechts), vorige maand in de Tweede Kamer. Foto Sem van der Wal / ANP

Een gedragscode voor bewindslieden, een autoriteit die de gedragscode handhaaft en lobbyregels met boetes. Dat stellen Tweede Kamerleden Pieter Omtzigt (onafhankelijk Kamerlid) en Laurens Dassen (Volt) maandag onder meer voor in een initiatiefnota. Ze willen de regels ook voor topambtenaren strenger maken.

Op dit moment schieten de integriteitsregels tekort, schrijven de twee Kamerleden. Ze verwijzen naar het oordeel van het Europese anticorruptieorgaan GRECO, dat in 2019 vond dat Nederland te weinig deed om corruptie te voorkomen.

Sindsdien zijn een paar veranderingen doorgevoerd, zoals een onafhankelijke commissie voor integriteitsklachten in de Tweede Kamer en nieuwe gedragsregels voor de politie en marechaussee. Maar aan de kant van het kabinet gebeurde weinig. Vorig jaar concludeerde GRECO dat Nederland geen van zijn zestien aanbevelingen helemaal heeft opgevolgd.

Omtzigt en Dassen willen dat daar nu verandering in komt. Op 30 september moet het kabinet weer aan GRECO laten zien hoe het gaat met de corruptieregels, en zoals het er nu voor staat zal Nederland „ondermaats presteren”. De aanpak laat „stevig te wensen over”, vinden ze.

Lobbyregels

In het voorstel staan ook nieuwe regels over het contact tussen lobbyisten, bewindslieden en topambtenaren. Zo willen Omtzigt en Dassen een openbaar register van alle lobbyisten en hun afspraken. Daarnaast willen ze een algemeen lobbyverbod voor twee jaar nadat ministers, staatssecretarissen of hun assistenten met hun baan stoppen, en een ‘draaideurverbod’ waardoor ze niet meteen bij hun oude ministerie verder kunnen werken. Op overtredingen van deze lobbyregels moet volgens de twee Kamerleden een boete komen te staan.

Op dit moment geldt het verbod alleen voor ministeries waar bewindspersonen voorheen werkten. Die regel ging in nadat Cora van Nieuwenhuizen stopte als demissionair minister van Infrastructuur en Waterstaat om voorzitter van een lobby voor de energiesector te worden. Tot 2017 was er wel een lobbyverbod, maar dat bleek per ongeluk ingetrokken, waardoor Van Nieuwenhuizen de nieuwe baan kon aannemen.

Het is nog niet duidelijk wat er nu met de initiatiefnota gaat gebeuren. Waarschijnlijk gaat de Tweede Kamer stemmen over een verzoek aan het kabinet om de voorstellen over te nemen.

Lees ook het interview met UvA-onderzoeker Marcel Hanegraaff: ‘De lobby in Den Haag moet veel eerlijker’

Correctie: In een eerdere versie van dit artikel stond dat de boetes zouden gelden bij overtreding van de gedragscode. Dat moesten de lobbyregels zijn. Hierboven is dat aangepast.