Een Oekraïense vrouw poseert naast een verwoeste Russische tank, dichtbij Makariv in de oblast Kiev, op 2 mei.

Foto Wolfgang Schwan / Anadolu Agency / Getty Images

Poseren bij Russisch oorlogstuig: voor likes en voor de overwinning

Rusland heeft zich grotendeels teruggetrokken uit de buurt van Kiev, maar de verwoesting blijft achter. Oekraïners poseren met verwoeste tanks.
Niet vaak zie je een foto waarop zoveel te ontdekken valt. Bijvoorbeeld: de bloemenkrans die om het tankkanon hangt. Of de loop van het kanon die naar beneden wijst, alsof het zijn eigen verslagenheid begrijpt. De langsrijdende Lada met het Oekraïense vlaggetje in het raam – om nog even duidelijk te maken dat we in Oost-Europa zijn. En het glimlachje op het gezicht van de fotograaf – is hij zich bewust van de absurditeit?

Een vrouw leunt op een onontplofte raket, ten noorden van de Charkov-regio, op 7 april. Foto Atef Safadi / EPA

Deze foto’s zijn de afgelopen weken gemaakt in de buurt van Kiev. Nu de Russen zich hier grotendeels hebben teruggetrokken om de volledige vuurkracht op het oosten te richten, blijft de verwoesting van bijna drie maanden oorlog achter. Oekraïners behandelen het als snelwegkunst.

Een vrouw poseert met een onontplofte raket, een zonnebril in het haar, ze leunt op het moordwapen alsof ze een latte bestelt. Een ander klimt op het geraamte van een Russische tank – iemand heeft een Oekraïense vlag in het kanon gestoken. Of de jongen die op het zwartgeblakerde staal van een tank staat, alsof hij die eigenhandig heeft verwoest.

Een man maakt een selfie bij een verwoest appartementencomplex in Borodjanka, zo’n vijftig kilometer ten noordwesten van Kiev, op 9 april. Foto Alexey Furman / Getty Images

Al deze foto’s tonen Russisch oorlogstuig. Dat is geen toeval. Volgens The Washington Post ruimt het Oekraïense leger voornamelijk eigen voertuigen op. Om te repareren of te hergebruiken, maar ook om de Oekraïense verliezen uit het zicht te houden. Daarbij: Oekraïners kiezen de Russische voertuigen bewust uit. De selfies vieren een Oekraïense overwinning.

Een selfie bij een beschadigde tank, in het dorp Andriivka dichtbij Kiev, op 17 april. Foto Sergei Supinsky / AFP

Een Oekraïense vrouw poseert naast een verwoeste Russische tank, dichtbij Makariv in de oblast Kiev, op 2 mei. Foto Wolfgang Schwan / Anadolu Agency / Getty Images

Het is makkelijk om er cynisch naar te kijken. Er zijn ongetwijfeld mensen gesneuveld om deze tanks te stoppen. En ongetwijfeld zitten er in sommige van deze tanks nog lichamen van soldaten. Russische soldaten, ja, maar mensen. Is dit het toppunt van narcisme, poseren met een tank alsof je naast een superjacht staat?

Toch geven de beelden ook hoop. Doodnormale hedendaagse taferelen keren terug, likes en followers zijn weer van belang. En als dat geen hoop geeft, dan misschien het lachje van de fotograaf. Het ís absurd. Maar het is ook een ontspannen moment in drie gruwelijke maanden oorlog.

Een gezin maakt foto’s op een Russische tank, bij het dorp Rusaniv, dat door het Oekraïense leger heroverd werd, op 25 april. Foto Oleg Petrasuyk / EPA