Upcycled en repareerbaar

Wat wordt het? Eric van Stuijvenberg (47), eigenaar van fietsenwinkel FREEM in Utrecht, ziet dat er twee soorten fietsconsumenten zijn.

Eric van Stuijvenberg (47) is eigenaar van fietsenwinkel FREEM in Utrecht. Er zijn twee soorten fietsconsumenten, ziet hij: „Op fietsgebied is in de samenleving een tweedeling ontstaan. Inwoners van grote steden, studenten voorop, gaan massaal aan de leenfiets. Aan de andere kant heb je de consument die wil investeren in een fiets en er zorg voor wil dragen. Veel gezinnen zoeken een manier zoeken om de auto te kunnen laten staan en toch hun kinderen door de stad te vervoeren en boodschappen te doen. Die kiezen voor een elektrische bakfiets.

„Voor de fietsenverkoper is de goedkopere fiets dus niet meer interessant. Ook wij focussen nu op elektrische fietsen en bakfietsen. Wij vinden dat een fiets on derhouden moet kunnen worden, gerepareerd. Dat is bij sommige merken een probleem. Er worden elektrische fietsen verkocht die na drie jaar onderhoud nodig hebben, maar waar de fietsenmaker zijn handen niet meer aan wil branden. Dan verdwijnt zo’n fiets bij het grofvuil. Bakfietsenproducent Urban Arrow zorgt er voor dat alle modellen te onderhouden zijn. Is een onderdeel kapot, dan kan je dat nieuw bestellen of laten reviseren.

„De fietsen en e-bikes van Roetz rijden lekker. Bovendien gebruikt dit merk oude fietsframes en geeft het allerlei onderdelen een nieuw leven. Dat trekt kopers nu echt over de streep.”