‘Oversized, daar houden wij van’

Stijlfamilie Monique de Randamie (54) is de eigenaar van modewinkel Moise in Amsterdam. Haar dochter Ava Elenbaas (22) produceert video’s en fotoshoots.

Ava draagt een blouse van Totême, een broek van Yohji Yamamoto, schoenen van Acne Studios en een oorbel van Charlotte Chesnais. Monique een jasje van Kassl Editions, een blouse en broek van Lemaire en laarsjes van Acne Studios. Foto Jaimy Gail

Ava

„Mijn moeder kocht deze broek van Yohji Yamamoto toen ze 23 was. Het was een van haar eerste dure designerstukken. Inmiddels draag ik hem al zeker vijf jaar meerdere dagen per week en hij slijt nog stééds niet. Ik leen en krijg al heel mijn leven kleding van mijn moeder. Op mijn zestiende ging ik naar een schoolfeest in haar korte zwarte Alaïa-rokje. Mijn klasgenoten moesten eens weten wat dat waard was. Nu FaceTime ik mijn moeder regelmatig vanuit haar walk-in closet om te vragen of ik iets mag lenen.

„Onze stijl komt enorm overeen. Oversized, daar houden wij van: grote bloezen, wijde broeken, grote jurken. Maar wel elegant en vrouwelijk. Alles wat ik over mode weet, heb ik van mijn moeder geleerd. Wat kwaliteit is, en dat je goeie dingen moet kopen die lang meegaan. Toen ik net kleedgeld kreeg, heb ik een tijdje veel bij Zara ingeslagen. Maar die spullen werden met de dag minder mooi, dus dat koop ik niet meer.

„Mijn zus en ik mochten altijd heel erg ons eigen ding doen wat kleding betreft. Mijn moeder greep alleen in toen ik op de middelbare school zo’n foute Moncler-muts met een bontpluim erop wilde. Daar ben ik achteraf blij om. En strings, die mocht ik ook niet.

„Mijn moeder en ik kunnen hardop oehhh! en ahhh! roepen als we naar een modeshow kijken. Mijn zus vindt dat aanstelleritis en heeft er veel minder mee. Ze deelt wel een liefde voor sneakers met mijn vader, daar snappen mama en ik weer niks van.”

Monique

„Ik weet nog goed dat ik de broek kocht die Ava nu draagt. Ik woonde in Parijs, werkte als model en had eindelijk centjes. In de winkel van Yohji Yamamoto kocht ik in één keer een hele outfit: deze broek, een jasje en mannenschoenen – hatsekiedee. Mijn modellenbureau was niet blij, want het was niet strak en sexy.

„Ik hou nog steeds niet van sexy kleding, dat hebben Ava en ik gemeen. We kleden ons echt voor onszelf. Mijn man en Ava’s vriend kunnen op hun kop gaan staan als ze iets lelijk vinden, maar dat doet ons niks.

„Mijn stijl is amper veranderd in de loop der jaren. Laatst zag ik een foto van mezelf in Parijs begin jaren negentig. Ik droeg een oversized jas, een grijze joggingbroek en Nike Air Max. Dat zou ik nog steeds aandoen op een vrije dag.

„Ik vind het belangrijk om de kleren die ik verkoop zelf ook te dragen in de winkel. Dus tijdens het inkopen plaats ik ook altijd een bestelling voor mezelf. Daardoor heb ik eigenlijk meer nieuwe kleren dan ik nodig vind, ik doe juist graag lang met spullen. De blouse die ik op de foto draag is mijn favoriet en heb ik al wel zes jaar.

„Mijn moeder vond mode ook heel belangrijk en zag er altijd goed uit. We hadden het niet superbreed, dus ze maakte de dingen die ik graag wilde hebben zelf na en heeft mij ook leren naaien. Op mijn veertiende maakte ik al colbertjes. Gewoon met patronen uit tijdschriften als Knippie of Burda, die ik zelf aanpaste. Van Mac & Maggie kon ik alleen maar dromen. Onze dochters zijn opgevoed met mooie spullen. Maar het zijn geen verwende Kardashians hoor, ze kunnen ook tevreden zijn met iets kleins en ze werken loeihard.”

Fotografie Jaimy Gail. Haar en make-up Vannessa Chan.