Brieven

Omtzigt

Kom met een tipgeldregeling voor klokkenluiders

Foto David van Dam

Als voor elke keer dat een politicus over klokkenluiders begint hij of zij tien euro moet betalen, dan zou een vaak voorgesteld Fonds voor Klokkenluiders ruim gevuld zijn. Maar helaas veranderde er na de oprichting van het Huis voor Klokkenluiders in 2016 niets. Ook de door Pieter Omtzigt, die ik ken als gedreven en integer, en Femke Heijmans in het artikel Stop het pesten van klokkenluiders (16/4) aangehaalde punten zijn een herhaling van zetten en in de praktijk niet toereikend.

Het eerste waar een klokkenluider behoefte aan heeft is kosteloze rechtsbijstand. Daarnaast dient hij/zij ontslagbescherming te krijgen en dient er een aparte afdeling bij de rechtbank te komen bij behandeling van juridische procedures in klokkenluiderdossiers, omdat zowel het bestuursrecht, civiel recht als het strafrecht een rol spelen. In het strafrecht, maar ook bij fiscale zaken, wordt soms gebruik gemaakt van tipgeld. Klikkers worden beloond, maar die tipgeldregeling geldt niet voor klokkenluiders. Terwijl dat heel goed kan. Desnoods komt er ook een soortgelijke regeling voor klokkenluiders, naast die voor tipgevers.

De door Omtzigt en Heijmans genoemde bouwfraudeklokkenluider Ad Bos, die overigens slechts korte tijd in een camper verbleef, ontving 1,7 miljoen euro van de staat. Zo’n bedrag heb ik in mijn dossier nooit gezien, terwijl dat veel overeenkomsten heeft met dat van Bos. Na de zomer gaan we vrolijk verder met de herzieningsprocedure bij de Raad van State. Staat én rechterlijke macht, schaam u diep.


bouwfraudeklokkenluider (2004)