Recensie

Recensie Muziek

Mooie blazers-ode aan de gitaarfamilie

Het Nederlands Blazers Ensemble bracht in zijn voorstelling Troubadours vorig jaar een eerbetoon aan de vele verschijningsvormen van de gitaar: van zijn verre voorouder uit het Midden-Oosten, de ud, tot en met de bluesgitaar. Van de live-opname van het concert in Tilburg is nu een album uitgebracht. Pianist en componist Julian Schneemann maakte fascinerende bewerkingen van een rijk mozaïek aan stukken dat zo’n vijf eeuwen omspant. De bezonken klank van luitgetokkel uit ‘I Saw My Lady Weep’ van renaissancecomponist Dowland vormt een scherp contrast met de scheurende gitaar uit ‘Albatross’ van rockband Fleetwood Mac. Schneemann zelf schreef het tedere titelnummer ‘Troubadour’, dat in het hart van het album het veelzijdige karakter van het tokkelinstrument weerspiegelt. Het Nederlands Blazers Ensemble legt een stevig en welluidend fundament onder het bevlogen spel van de vier jonge ‘gitaristen’, maar etaleert ook de eigen uitgesproken klank, die zo’n onmisbare stem is in de muziek.