Foto’s van gemartelde vrouw op telefoon die gevonden is in appartement Taghi

Marengo-proces De politie doet sinds oktober 2019 onderzoek naar de verdwijning van de Marokkaans-Nederlandse Naima Jillal. Zij is in het najaar van 2019 voor het laatst in leven gezien.

De extra beveiligde inrichting (EBI) in Vught waar Ridouan Taghi gevangen zit.
De extra beveiligde inrichting (EBI) in Vught waar Ridouan Taghi gevangen zit. Foto Rob Engelaar/ANP

Er zijn foto’s gevonden van een naakte gemartelde vrouw op een telefoon die volgens de politie is gevonden bij de aanhouding van Ridouan Taghi in een appartement in Dubai eind 2019. Dat bevestigen meerdere bronnen naar aanleiding van berichtgeving in Het Parool. Het gaat om foto’s van de verdwenen Naima Jillal, zo bevestigen bronnen aan deze krant. Het Parool meldt dat op een van de foto’s te zien is dat een duim of een vinger is afgeknipt.

De politie doet sinds oktober 2019 onderzoek naar de verdwijning van de Marokkaans-Nederlandse Jillal (1967). Zij is in het najaar van 2019 voor het laatst in leven gezien toen ze een auto instapte in de buurt van haar appartement aan de Zuidas in Amsterdam. Vorig jaar is naar haar lichaam gezocht in een loods in België.

Er zijn daar kledingstukken gevonden die mogelijk aan haar toebehoorden, maar haar lichaam is niet teruggevonden. In diezelfde loods is in 2020 een grote partij cocaïne gevonden. De naam van Jillal, in het drugscircuit ‘Tante’ genoemd, komt verder voor in een aantal politiedossiers die gaan over grootschalige cocaïnesmokkel naar Nederland. Zo werd ze verdacht van een groot onderschept cocaïnetransport in 2016 waarvoor de Rotterdammer Roger P., alias Piet Costa, onlangs is veroordeeld.

Volgens advocaat Inez Weski staat niet vast dat er een link is met haar cliënt Taghi. „Het is niet duidelijk waar die telefoon of die foto’s vandaan komen”, stelt ze in een reactie. „Die telefoon zegt mijn cliënt niets. Voor zover hij weet is dat toestel niet van hem.” Volgens Weski is de wijze waarop bewijsmateriaal uit Dubai aan Nederland is overgedragen ‘schimmig’ en heeft ze ondanks meerdere verzoeken zelf geen onderzoek kunnen doen naar dat materiaal.

Sky Ecc

Het toestel dat volgens de politie in het appartement van Taghi is gevonden is vermoedelijk gebruikt om berichten te versturen via het cryptocommunicatienetwerk Sky Ecc dat in het voorjaar van 2021 is ontmanteld. Van wie de foto’s op het toestel afkomstig zijn is niet duidelijk. De foto’s zijn toegevoegd aan het dossier van de strafzaak Marengo. Daarin wordt Taghi vervolgd voor betrokkenheid bij zes liquidaties en een serie pogingen daartoe. De verdwijning van Jillal staat niet op de tenlastelegging van Taghi en het is niet duidelijk of dat gaat veranderen.

Lees ookDit artikel over cokesmokkelaar Roger P, een bekende van Naima Jillal

Een woordvoerder van het Openbaar Ministerie wil geen vragen beantwoorden over de zaak. In juni wordt naar verwachting de strafeis bekend in deze zaak waarin naast Taghi nog zestien verdachten worden vervolgd.

Correctie (27-04-2022): In eerder bericht stond dat het ging om een telefoon van Ridouan Taghi. Volgens de politie staat vast dat de telefoon is aangetroffen in het appartement van Taghi. Dat is hierboven aangepast. Ook is een nadere reactie van advocaat Inez Weski toegevoegd.