Feyenoord blaast plan voor nieuw stadionproject af

Voetbalstadion Het Feyenoord City-project is gestrand op het papier, zo heeft de voetbalclub donderdag bekendgemaakt. De bouwkosten zouden te hoog oplopen: in plaats van een nieuw stadion investeert Feyenoord in het renoveren van De Kuip.

Zo had het nieuwe stadion Feyenoord City in Rotterdam eruit kunnen zien.
Zo had het nieuwe stadion Feyenoord City in Rotterdam eruit kunnen zien. Foto OMA / ANP

Het ambitieuze en omstreden stadionproject Feyenoord City aan de oever van de Maas in Rotterdam gaat niet door. Dat zei algemeen directeur van Feyenoord Dennis te Kloese donderdagmiddag op een haastig belegde persconferentie. De voetbalclub had graag het nieuwe stadion met 63.000 zitplaatsen gewild, „maar dat kan nu niet”, zei de directeur. Het is te duur. De club gaat zich richten op voetbal.

Dat voetballen zal blijven gebeuren in De Kuip, het sfeervolle maar verouderde stadion in Rotterdam. De Kuip moet worden gerenoveerd, zei Te Kloese, maar hoe die renovatie precies eruit gaat zien, werd niet duidelijk.

Wel werd duidelijk dat wordt gedacht aan een bescheiden renovatie en niet aan een grootschalige verbouwing. Financieel directeur Pieter Smorenburg gaf een voorbeeld: „We kunnen naar allerlei zaken kijken, zo kunnen we op dit moment 350 mensen een diner aanbieden, menig club in het rechterrijtje zit op een viervoud hiervan.” Ook nieuwe wc’s werden genoemd.

Lees ook dit artikel: Feyenoord wil nieuw stadion aan de Maas stilleggen, raadsfracties zijn tegen

Financieel schade: 30 miljoen

Eind vorig jaar werd besloten de nieuwbouwplannen nog eens goed te laten doorrekenen. Feyenoord wilde niet dat de geraamde kosten van 441 miljoen euro voor het nieuwe stadion overschreden zouden worden. Of dat zou lukken, daar werd toen al aan getwijfeld. Uit het onderzoek blijkt nu dat het simpelweg onhaalbaar is, onder meer door de gestegen kosten van bouwmaterialen.

Lees in dit dossier alle NRC-artikelen over Feyenoord City

Feyenoord lijdt financieel schade nu het stadionplan is gesneuveld, omdat een geschatte 30 miljoen euro aan ontwikkelingskosten moeten worden terugbetaald. Als dat nodig is, gaat de club dat doen, zei de directeur tijdens de persconferentie.

De emoties onder de supporters over de plannen liepen regelmatig hoog op. Een deel van de achterban wilde geen afscheid nemen van de Kuip uit vrees dat de club zich financieel zou vertillen aan de bouw van een nieuw stadion. Dat deel krijgt nu haar zin. Een ander deel was juist groot voorstander van de nieuwbouw.

Lees ook dit artikel: Met woorden wordt Feyenoord City nog in leven gehouden