Heineken keert een beetje terug op het oude nest in Rotterdam

Fotoreportage Vrijdag opent het Heineken Gebouw Rotterdam, bijna een halve eeuw na het vertrek van het biermerk uit de stad. Bezoekers kunnen er onder meer een audiotour maken langs oude voorwerpen en foto’s.

De voorgevel van het Heinekengebouw, aan de Crooswijksesingel. Het beeldhouwwerk laat aspecten van het bierbrouwen zien. Uiterst links stroomt De Rotte.
De voorgevel van het Heinekengebouw, aan de Crooswijksesingel. Het beeldhouwwerk laat aspecten van het bierbrouwen zien. Uiterst links stroomt De Rotte. Foto’s Walter Herfst

Het mag dan niet met een grote trekpleister zijn zoals de Heineken Experience in Amsterdam, toch keert Nederlands grootste bierbrouwerij een beetje terug in Rotterdam. Bijna een halve eeuw na het vertrek naar Zoeterwoude toont Heineken weer iets van zijn geschiedenis aan de Rotte.

Burgemeester Ahmed Aboutaleb opent vrijdag (22 april) officieel het Heineken Gebouw Rotterdam, in het bijzijn van de directeur van Heineken Nederland, Hans Böhm. Het voormalige kantoor op de hoek van de Linker Rottekade en de Crooswijksesingel was voor een deel al langer in gebruik als bedrijfsverzamelgebouw. Ook het verkoopteam van Heineken Zuid-Holland nam daar vorig jaar zijn intrek – een terugkeer op het oude nest. Nu zijn ook de voormalige directiekamers in de oude staat hersteld en publiekelijk toegankelijk.

Een voormalige directiekamer. Foto Walter Herfst

Het oude kantoorgebouw – eigendom van Stadsherstel Historisch Rotterdam – is een rijksmonument en het enige pand van het brouwerijcomplex dat nog overeind staat. Alle bedrijfsgebouwen gingen in de jaren zeventig tegen de vlakte.

Voor de historie van Heineken in Rotterdam kunnen bezoekers een audiotour maken langs vitrines met voorwerpen en foto’s. Die zijn afkomstig uit de Heineken Collection Foundation, die een groot aantal Rotterdamse objecten bevat.

Een kleinere kamer met een biervilt als tapijt. Foto Walter Herfst

Rondleidingen

Op vrijdagen en zaterdagen zijn er rondleidingen met een gids, afgesloten met een bierproeverij. Voor zakelijke bezoekers zijn de directiekamers af te huren voor vergaderingen, presentaties, trainingen.

Bedoeling is dat het Heineken Gebouw over een paar jaar wordt uitgebreid met ruimtes voor grotere groepen, een grand café en een museumruimte. Plan is dat museum te vestigen in het voormalige laboratorium. Deze ruimte neemt een bijzondere plaats in de geschiedenis van Heineken in: hier werden in 1886 twee giststammen gekweekt waarvan één – het A-gist – van „uitzonderlijk goede kwaliteit”, staat op de site van Heineken Collection. De Rotterdamse vinding is tot op de dag van vandaag een basisingrediënt van Heineken.

Een bar voor een van de ruimtes. Foto Walter Herfst