Kettingbotsing in Nederlands Patriot-konvooi onderweg naar Slowakije

In Tsjechië zijn zaterdag vier Nederlandse militaire voertuigen van de Patriot-eenheid onderweg naar Slowakije dusdanig op elkaar gebotst dat zij niet verder kunnen rijden. De jeeps en vrachtwagens – enkele met aanhangwagens – maken deel uit van een van drie colonnes die de NAVO-oostflank gaan versterken tegen eventuele Russische militaire agressie. Een vijfde voertuig dat ook bij de kettingbotsing betrokken was, kan volgens een woordvoerder van Defensie wel zijn weg vervolgen. Bij het ongeluk zijn geen gewonden gevallen.

Volgens de woordvoerder gaat het om ondersteunende voertuigen, die niet van vitaal belang zijn voor de missie; de raketlanceersystemen zelf zijn onbeschadigd gebleven. De kettingbotsing was volgens Defensie het gevolg van een plotseling rempartij op een nat wegdek. Een deel van de 150 bij de missie betrokken militairen blijft achter bij de vier kapotte voertuigen en reist mee terug als die worden opgehaald. Vervolgens zullen zij de vervangende voertuigen vanuit Nederland naar Slowakije rijden.

De drie Nederlandse colonnes vormen samen één Patriot-vuureenheid, bestaande uit meerdere lanceersystemen. Samen met twee Duitse en een Amerikaanse Patriot-eenheid zal de Nederlandse eenheid gedurende zes maanden in Slowakije worden ingezet. Met een Patriot-raket kunnen ballistische raketten, helikopters en vliegtuigen uit de lucht worden geschoten. Slowakije schonk zijn eigen S-300 luchtverdedigingssysteem onlangs aan Oekraïne, zodat het tegen de Russische krijgsmacht ingezet kan worden.

De schade in het Nederlandse konvooi werd gefilmd door een voorbijganger:

Twitter avatar Martintoek1 Martin Štoček Neprojeli ani přes přivaděč na Ťokův průsmyk (Jihlava směr D1) dva lehce zranění holanďani. https://t.co/Ep3EzxCw1a
Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Kettingbotsing in Nederlands Patriot-konvooi onderweg naar Slowakije