Paasspektakel(tje): choco-auberginecakejes

Janneke kookt Ik fantaseerde weleens hoelang ik het in Heel Holland Bakt zou volhouden. Stel je eens voor dat ik ze deze chocolade-auberginecakejes zou voorzetten.

Foto Janneke Vreugdenhil

Oei, wat had die Juliaan het zichzelf moeilijk gemaakt door voor de roosjes op zijn bloemige lentespektakel zelf suiker te willen trekken. Dan pakte Inge het een stuk praktischer aan door voor haar klaprozen met fondant te werken. De zachtroze perzikbloesem van meringue die Yannis op een bakplaat spoot zag er ook een stuk haalbaarder uit. En Enzo maakte zijn tulpen gewoon van rozerood koekjesdeeg – nu ja, gewoon, de bloemblaadjes moesten eerst worden uitgesneden, vervolgens voorgebakken, daarna als een soort origami in een bekertje tot een tulp gevouwen en daarna nog eens afgebakken, en dat alles uiteraard zonder gebreek en gebrokkel.

Als u toevallig behoort tot een van de gemiddeld twee miljoen Heel Holland Bakt-kijkers weet u nu meer dan genoeg, nietwaar? Voor wie op zaterdagavond liever in de lampen hangt dan voor de buis: het gaat hier over de kandidaten die dit seizoen, het negende alweer, een poging doen te worden uitgeroepen tot de Beste Thuisbakker van Nederland. Ik moet bekennen dat ik zelf ook meer seizoenen heb gemist dan gekeken, maar dit voorjaar zit ik er weer eens helemaal in. Het blijft een heerlijk programma.

Wat me opvalt is dat het niveau elk jaar hoger lijkt te worden. Alleen in de technische opdracht, waarbij met slechts een summier recept en een dienblad vol ingrediënten een klassiek koekje of ander baksel moet worden gefabriceerd, gaat er nog weleens iets grandioos mis. Dat komt natuurlijk omdat de kandidaten deze opdracht niet van tevoren hebben kunnen oefenen. In de uitzending van twee weken geleden – die van het bloemige lentespektakel – moest er in vijf kwartier kataifi worden gemaakt. From scratch, dus inclusief het vermicellideeg dat elk weldenkend mens gewoon kant-en-klaar koopt. Zelfs Yannis, toch opgegroeid met dit Griekse honinggebak, dreigde ervan boven zijn theewater te raken.

De overige twee opdrachten mogen thuis eerst rustig worden uitgedacht en ingestudeerd. Maar evengoed, ga er maar aanstaan, zo’n negenlaagse taart bakken met vijf verschillende smaken bavaroisvulling plus vier pond botercrème en acht dozijn macarons in evenveel pasteltinten om hem te decoreren – om redenen die mij onbekend zijn maakt íedereen in het programma áltijd macarons – en dat in drieënhalf uur tijd omringd door camera’s en een onophoudelijk kwebbelende André van Duin.

Serieus, waar ik tijdens het allereerste seizoen Heel Holland Bakt nog weleens fantaseerde over hoeveel afleveringen ik zelf overeind zou blijven, weet ik inmiddels dat ik de voorrondes niet eens zou overleven. Het enige waarin mijn taarten en taartjes doorgaans uitblinken is eenvoud. Stel je eens voor dat ik juryleden Robèrt en Janny de chocolade-auberginecakejes van de foto hiernaast zou voorzetten. Robèrt zou de schaal geamuseerd ronddraaien, me goedmoedig aankijken en opmerken: „Ze zijn wel een beetje simpel hè, vind je zelf ook niet?” Janny zou haar strengste gezicht proberen op te zetten en zeggen: „Ik vind dat je niet héél veel techniek hebt laten zien.”

Exit Janneke. Maar niet exit de choco-auberginecakejes, want die zijn echt razend lekker. Niet mijn eigen recept, maar ik ga het u toch geven. De decoratie is trouwens wel van mij: opgeklopte crème fraîche met honing en verse driekleurige viooltjes. Voilà, uw bloemige paasspektakel(tje).

En wie z’n bloemetjes liever van suikerwerk maakt, mag in de leer bij Juliaan. Zijn roosjes waren prachtig, maar hij kwam in tijdnood en eindigde met twee verloren bloemetjes op zijn taart. Robèrt: „Het is heel summier qua versiering hè.”

Chocolade-auberginecakejes

Aubergine in zoet gebak klinkt wellicht volkomen mesjokke. Maar de groente is zo neutraal van smaak dat je hem niet terugproeft, en intussen geeft hij een fantastische structuur aan deze cakejes. Ik weet er geen goed Nederlands woord voor, maar in het Engels zou ik ze beschrijven als fudgy. Volgens de Amerikaanse kookschrijver en boer Ian Knauer, de bedenker van dit recept, kan de honing desgewenst vervangen worden door ahornsiroop of kristalsuiker. Om de cakejes veganistisch te maken zou u de eieren zelfs kunnen vervangen door lijnzaadeieren – roer voor elk ei 1 eetlepel gemalen lijnzaad los met 3 eetlepels warm water en laat 5 minuten staan tot zich een gel vormt. Uiteraard dient de honing dan ook vervangen te worden door een veganistisch alternatief. Voor glutenvrije cakejes stelt Knauer voor dat de bloem gewoon wordt weggelaten. Maar er lijkt mij ook niets op tegen om een eetlepel glutenvrije bloem te gebruiken.

Voor 12 cakejes:

500 g aubergine (= 2 grote exemplaren), in dobbelsteentjes;
280 g donkere chocolade, grofgehakt;
225 g + 1 el vloeibare honing;
35 g cacaopoeder;
35 g amandelmeel;
1 el bloem;
2 tl bakpoeder;
¾ tl zout;
3 eieren;
200 ml crème fraîche

Om te versieren:

onbespoten driekleurige viooltjes (of andere bloemetjes, of frambozen, paaseitjes, taartdecoratiestrooisel enzovoort);

Verder nodig:

muffinblik met 12 holletjes, ingevet met plantaardige olie.

Doe de blokjes aubergine in een stoommandje. Hang het mandje boven een pan met kokend water en stoom de aubergine, afgedekt, in 20 minuten zacht en gaar. Verwarm de oven voor op 180 graden.

Doe de hete, gare stukjes aubergine over in de mengkom van de keukenmachine of in een blender. Voeg de chocolade toe en mix tot een gladde donkerbruine vla. Schep de chocolademassa over in een kom en laat 5 minuten afkoelen. Voeg 225 gram honing, het cacaopoeder, amandelmeel, de bloem, het bakpoeder en zout toe en meng met een spatel of garde. Voeg een voor een de eieren toe en roer telkens met een garde tot het ei volledig is opgenomen. (Er hoeft niet te worden geklopt.)

Schenk het beslag in de 12 muffinholletjes en schuif het blik in het midden van de oven. Bak de cakejes ongeveer 15 minuten. Ze zijn goed wanneer zich aan de randen een korstje heeft gevormd, maar het midden nog een beetje wiebelig is.

Zet het muffinblik op een rooster om af te koelen tot lauwwarm. Ga met een klein mesje voorzichtig langs de randen van de cakejes om ze los te maken en stort ze op het rooster. Laat ze volledig afkoelen.

Doe de crème fraîche in een kom en voeg een heel klein snufje zout en 1 eetlepel honing toe. Klop met een elektrische mixer tot een dikvloeibare room. Garneer de chocoladecakejes met een dot van deze honingroom en versier met bloemetjes, frambozen, paaseitjes, strooisel of waar u maar paasvrolijk van wordt.