Is yoga iets voor sporters?

Lekker bezig Yoga wordt door steeds meer sporters omarmd. Goed leren ademhalen betekent ontspanning, ontspanning betekent weer betere prestaties.

Foto Getty Images

Ja, zegt Patrick Frimpong, „yoga is zeker iets voor sporters.” Hij was jarenlang professioneel basketballer in Nederland en Frankrijk, deed tijdens zijn carrière aan yoga en sprak er veel met teamgenoten over. Sinds zes jaar begeleidt hij topsporters als mental coach.

De Amerikaanse Phil Jackson was in de jaren negentig basketbalcoach van onder anderen Michael Jordan, en een van de eersten die yoga integreerde in zijn trainingen – hij werd ook wel de Zen-master genoemd.

Eén van de beste basketballers aller tijden, Kareem Abdul-Jabbar, claimt dat hij nooit zo lang professioneel had kunnen blijven basketballen als hij niet aan yoga had gedaan, vertelt Frimpong.

Inmiddels wordt yoga door veel meer sporters omarmd. Cristiano Ronaldo en Lionel Messi doen aan yoga. Toptennisser Novak Djokovic zegt dat hij flexibeler, sterker en rustiger wordt van yoga en dat het hem heeft geleerd zijn ademhaling te controleren.

„Veel mensen denken dat het bij yoga vooral om de poses gaat”, zegt Frimpong. „Poses zijn waardevol voor kracht en mobiliteit, maar yoga is zoveel meer. Het gaat ook om ademhaling, om focus op het hier en nu, om bewust zijn van je lijf.”

Veel dingen doe je zonder erbij na te denken, legt Frimpong uit. „Denk aan ademen. Bij yoga leer je dat je je ademhaling kunt beïnvloeden zodat je bijvoorbeeld meer ontspant. En dat kan nuttig zijn als je een topprestatie wilt leveren.”

Yoga leert je ook voelen waar de spanning in je lichaam zit. Pas wanneer je je bewust bent van spanning op een bepaalde plek, kun je gaan proberen die spanning los te laten. zegt Frimpong. En hij is van mening: doordat je bij yoga zo bewust en geconcentreerd met je -lichaam bezig bent, voorkom je blessures.