Vier Duitsers opgepakt voor beramen ontvoering gezondheidsminister

Telegramgroepen De verdachten zouden betrokken zijn bij de extreem-rechtse Reichsbürger-beweging. Volgens het Duitse OM worden twaalf personen verdacht van een „ernstige daad van geweld die de staat in gevaar brengt”.
Een demonstratie van de extreem-rechtse Reichsbürger-beweging in Berlijn, maart vorig jaar.
Een demonstratie van de extreem-rechtse Reichsbürger-beweging in Berlijn, maart vorig jaar. Foto Fabian Sommer / DPA

De Duitse politie heeft vier Duitse staatsburgers opgepakt op verdenking van het voorbereiden van een ontvoering van de minister van Volksgezondheid Karl Lauterbach (SPD). Ook zouden de verdachten een langdurige stroomstoring hebben willen veroorzaken door stroomvoorzieningen aan te vallen, om zo omstandigheden voor een staatsgreep te creëren. Dat bevestigt het OM in Koblenz donderdag tegenover het Duitse persbureau DPA.

De aanklager doet sinds oktober vorig jaar onderzoek naar twaalf personen die worden verdacht van een „ernstige daad van geweld die de staat in gevaar brengt”. De politie heeft 22 wapens, waaronder een kalasjnikov, munitie en duizenden euro’s in beslag genomen.

Het plan was volgens de aanklager om minister Lauterbach te ontvoeren en zijn lijfwachten „uit te schakelen”. De verdachten zouden betrokken zijn bij groepen die tegen de coronamaatregelen demonstreerden, en bij de extreem-rechtse Reichsbürger-beweging, die het bestaan van de moderne Duitse staat ontkent. Ze communiceerden met elkaar via een Telegramgroep genaamd ‘Vereinte Patrioten’.

Geplande wapenverkoop

De afgelopen dagen werden de plannen volgens de Duitse omroep ARD concreter. De groep zou voor tienduizenden euro’s aan wapens hebben willen kopen. Deze week zou de aankoop van twee kalasjnikovs en vijf pistolen plaatsvinden, maar de geplande overdracht was een vooropgezet plan van de politie.

De arrestaties laten volgens Lauterbach zien dat de protesten tegen coronamaatregelen „over meer dan Covid” gaan, zo citeerde persbureau Reuters de minister. „Dit zijn krachten die de staat en democratie willen destabiliseren”. Lauterbach benadrukt dat het om een „kleine minderheid” in de samenleving gaat. Maar volgens hem wel een die „zeer gevaarlijk” is.

Het plan om Lauterbach te ontvoeren is niet het eerste verijdelde incident dat te maken heeft met tegenstanders van anticoronamaatregelen. In december verijdelde de politie een complot van antivaccinatieactivisten om de premier van de Oost-Duitse deelstaat Saksen te vermoorden.