Jetten: gemeenten moeten binnen halfjaar van Gazprom-contract af

Minister Rob Jetten (Klimaat en Energie, D66).
Minister Rob Jetten (Klimaat en Energie, D66). Foto Bart Maat/ANP

Nederlandse gemeenten die een energiecontract hebben met het Russische Gazprom moeten dit voor 10 oktober hebben beëindigd. Dat heeft minister voor Klimaat en Energie Rob Jetten (D66) donderdag gezegd in de Tweede Kamer, meldt persbureau ANP. Ongeveer 120 gemeenten kopen aardgas via het Russische staatsbedrijf.

Jetten noemde het donderdag „onwenselijk dat we als Europese landen op deze manier bijdragen aan de Russische staatskas”, waarbij hij doelde op het doorgaan met energie afnemen uit Rusland. Nieuwe energiecontracten worden sinds het afkondigen van Europese sancties al niet meer afgesloten. Bestaande regelingen moeten binnen iets minder dan een halfjaar beëindigd zijn.

Sinds het uitbreken van de oorlog in Oekraïne zijn meerdere sanctiepakketten tegen Rusland uitgevaardigd en is de economische samenwerking met het land op tal van gebieden gestaakt. Omdat veel EU-lidstaten in hoge mate afhankelijk zijn van Rusland voor hun olie- en aardgasvoorziening, gaan veel energie-importen uit het land nog altijd door.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Rechter: opvang 40 Oekraïners in Vriezenveen illegaal