Russische journalist die op tv demonstreerde tegen oorlog aan de slag bij Die Welt

De Russische journalist Marina Osvjannikova, die tijdens een uitzending van de Russische staats-tv protesteerde tegen de oorlog in Oekraïne.
De Russische journalist Marina Osvjannikova, die tijdens een uitzending van de Russische staats-tv protesteerde tegen de oorlog in Oekraïne. Foto AFP

De Russische journalist Marina Ovsjannikova is aangesteld als correspondent in Moskou bij de Duitse krant Die Welt. Dat heeft het medium maandag bekendgemaakt. Ovsjannikova werd bekend door haar anti-oorlogsprotest tijdens een uitzending van Vremja (Tijd) op de Russische staatszender Rossija-1. Op 14 maart liep de 43-jarige vrouw het beeld binnen met een bord met een boodschap in het Russisch: „Stop de oorlog. Geloof niet in de propaganda. Hier wordt tegen u gelogen.”

Ovsjannikova, eerder werkzaam als redacteur bij Rossija-1, werd na haar protest aangehouden door de Russische politie. Ze kreeg een geldboete van 30.000 roebel (rond de 300 euro) voor het „organiseren van een illegaal protest” en 50.000 roebel voor het „in diskrediet brengen van de Russische krijgsmacht”.

In haar eerste bijdrage voor Die Welt schrijft Ovsjannikova maandag dat de oorlog in Oekraïne voor haar het punt was waarop „het niet langer mogelijk was om te zwijgen”. Sinds haar demonstratie heeft ze naar eigen zeggen te maken met „ongelooflijke intimidatie” op sociale media. Oekraïners zouden haar zien als FSB-agent, Russen noemen haar „een verrader die voor de Britse inlichtingendienst werkt”. Volgens Ovsjannikova wil „niemand geloven dat het een emotioneel protest van een burger was”.

Onder Russische journalisten klinkt ook kritiek op de aanstelling van Ovsjannikova. Freelance journalist Farida Rustamova wijst er op Twitter op dat „tientallen” onafhankelijke Russische journalisten momenteel op zoek zijn naar een baan in Europa”. Dat Die Welt dan voor uitgerekend Ovsjannikova kiest - „een journalist die in het verleden propaganda verspreidde” - vindt ze lastig te begrijpen.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: VN: meer dan 4,5 miljoen mensen uit Oekraïne gevlucht