Brieven

Hawija

Strategische winst IS

Het vrijdag gepubliceerde rapport ‘After the strike’ stelt dat bij het bombardement op Hawija in Irak niet 700 gebouwen zijn beschadigd maar 6.000. Dat verschil is onvoorstelbaar groot. De definitie van gebouw liep blijkbaar nogal uiteen. Of hebben de Amerikanen zwaar gelogen? Dat is na te gaan door op de satellietbeelden die de Amerikanen gebruikt hebben het aantal verwoeste huizen nogmaals te tellen. Dat zou de onvoorstelbaarheid tot voorstelbare proporties terug brengen. Gezien het dodental en het aantal verwoeste gebouwen stond de bommenopslagplaats in bewoond gebied. Dat wisten de Amerikanen ook. Het ziet er naar uit dat de Amerikanen de explosiekracht van de bommen in de opslagplaats hebben onderschat. IS wist wat er lag opgeslagen en wist als geen ander wat de gevolgen zouden zijn indien de opslagplaats gebombardeerd zou worden. ‘After the strike’ gaat voorbij aan de verantwoordelijkheid van IS, althans, NRC rapporteert er niet over. Het is zeer wel denkbaar dat IS de opslagplaats opzettelijk in bebouwd gebied heeft geplaatst in de hoop dat het Westen dan geen bombardementen zou durven uitvoeren. Gezien de naweeën kan geconcludeerd worden dat IS zeven jaar later alsnog een strategische overwinning heeft behaald.

Emmen