Bij de stadsloketten in Amsterdam kan je nog steeds niet terecht zonder afspraak

Talk of the Town | Amsterdam Door coronamaatregelen gingen de loketten van de Amsterdamse stadsdelen grotendeels dicht. Heropend zijn ze nog steeds niet. En dat in de drukste periode.

Zomaar binnenlopen bij een stadsdeelkantoor, zoals hier in Amsterdam-Noord, is er niet meer bij sinds corona.
Zomaar binnenlopen bij een stadsdeelkantoor, zoals hier in Amsterdam-Noord, is er niet meer bij sinds corona. Foto Kim van Dam/ANP

Toen Karel (24) vorige week vijf identieke brieven over zijn toegekende parkeervergunning binnenkreeg, moest hij „er een beetje om lachen”. Sinds december probeert hij een parkeervergunning voor zijn auto te regelen, maar het lukt maar niet. Eerst stond hij op een wachtlijst, maar toen hij daar voorbij kwam begon het pas: mails zonder reactie, brieven die niet opgestuurd werden óf met de verkeerde datum, hij werd er „helemaal gek” van. Nu wacht hij op de factuur van de vergunning: zodra die betaald is, wordt de vergunning geactiveerd. Alleen de factuur komt maar niet.

Normaal gesproken zou Karel, die vanwege zijn privacy liever niet met zijn hele naam in de krant komt, dan even langs het stadsloket gaan, „om alles in één keer goed te regelen”. Maar hij kwam erachter dat alle stadsloketten dicht zijn, behalve voor mensen met een afspraak. En omdat in principe een parkeervergunning online te regelen is, is een afspraak niet mogelijk.

Extra drempel voor Amsterdammers

De zeven (door de fusie met Weesp zijn het er nu acht) stadsloketten sloten hun deuren voor spontaan bezoek tijdens de coronapandemie. Maar waar in andere steden veel stadsloketten weer op inloop te bezoeken zijn, is dat in Amsterdam niet het geval. En kun je toch een afspraak plannen, dan zijn de wachttijden lang. Voor een paspoort is de eerstvolgende afspraak op 18 mei. Een spoedafspraak is ook een optie, maar afhankelijk van de vraag kan het soms duren tot begin mei voor je langs kunt komen.

Lees ook: Weesp blijft Weesp, hopen ze in Weesp na de fusie met Amsterdam

„Terwijl de cafés en restaurants weer volle bak open zijn, blijft de gemeente achter”, zegt de Amsterdamse ombudsman Munish Ramlal. Hij krijgt veel klachten van bewoners, die het contact met de gemeente als onpersoonlijk omschrijven. „Vóór corona kon je voor een rijbewijs, paspoort of parkeervergunning gewoon binnenlopen. Nu is er wéér een extra drempel.”

Hij ziet ook dat bewoners daardoor in de problemen kunnen komen. „In februari was er iemand die naar het buitenland verhuist en wachtte op een bewijs van uitschrijving. Maar terwijl de gemeente er lang over deed, had zijn nieuwe werkgever haast.” Uiteindelijk, na tussenkomst van de Ombudsman, werd het bewijs van uitschrijving geleverd.

Ontvangst Oekraïense vluchtelingen

Een woordvoerder van wethouder Touria Meliani (ICT, Dienstverlening, GroenLinks) erkent dat het „momenteel erg druk is”, al is er geen achterstand bekend bij parkeervergunningen. Wel is er een flinke wachttijd bij de aanvraag van paspoorten, zo’n zes weken. De belangrijkste reden is de „beperkte bezetting door coronagevallen en de griepepidemie”. Daarnaast is een deel van de medewerkers vrijgemaakt voor de ontvangst van Oekraïense vluchtelingen op het Centraal Station en is stadsloket Zuid ingericht om vluchtelingen te registreren.

Een grote groep Amsterdammers is niet goed met de computer. Zij komen nu in de problemen

Munish Ramlal Ombudsman Amsterdam

Ombudsman Ramlal heeft begrip voor de gemeente. „Eerst corona, nu Oekraïne: het is crisis op crisis. Ik zie dat ambtenaren enorm hun best doen, zeker bij de afdeling Dienstverlening.” Maar hij ziet ook dat er veel op het spel staat: „Er is een grote groep Amsterdammers die niet goed met de computer is. Zij doen ook nog eens het meest een beroep op de gemeentelijke dienstverlening en komen nu in de problemen.”

De gemeente wijst erop dat een spoedaanvraag mogelijk is via telefoonnummer 14 020, maar daar zijn extra kosten aan verbonden. Ook kunnen mensen hun reisdocumenten tot 6 mei gratis thuisgestuurd krijgen, zodat ze niet naar het stadsloket hoeven. Er worden extra medewerkers opgeleid zodat de wachttijd voor de aanvraag van paspoorten vanaf mei weer vijf werkdagen is, maar of dat lukt is afhankelijk van de verdere toestroom van vluchtelingen. Ondertussen blijven de komende twee maanden de stadsloketten nog grotendeels dicht. Het streven is op 1 juni open te gaan, al staat die datum óók onder druk omdat de roosters zes tot acht weken van tevoren gemaakt worden en dat wellicht niet gaat lukken.

Voor Karel betekende zijn eerste auto in ieder geval een introductie in gemeentelijke bureaucratie. Zijn auto, nodig voor werk, staat sinds december ver weg op een plek waar het gratis parkeren is. „Een mooie auto dus, maar hem gebruiken? Dat gaat nog niet.” Al kan één brief van de gemeente dat morgen veranderen. Karel: „Fingers crossed.”

Reageren

Reageren op dit artikel kan alleen met een abonnement. Heeft u al een abonnement, log dan hieronder in.