‘Hij leent al zijn hele leven mijn kleren’

Stijlfamilie Duran Lantink (34) is modeontwerper. Zijn moeder Miranda ter Horst Lantink (60), is interieurontwerper en eigenaar van galerie LVMK in Den Haag.

Duran draagt een trui van Yeezy over een joggingpak van Arket, met een Prada-pet en Prada-loafers. Miranda een blouse van Hope, een jasje van Ann Demeulemeester, een broek en sneakers van Y-3 en sieraden die bijna allemaal vintage zijn. De ring met ruwe diamant kreeg ze van -Duran voor haar zestigste verjaardag.

Duran

„Mijn moeder was niet zoals de andere moeders op het schoolplein. Toen ik tien was en mijn haar fluorescerend roze had geverfd en dat van school moest afscheren, kwam zij naar school in een groene Puck & Hans-jurk met slierten en op legerkisten. Ze zag eruit als een warrior en kreeg voor elkaar dat mijn haar roze mocht blijven. Toen heb ik er een hanenkam van gemaakt om het nog erger te maken.

„Niet bang zijn om onverwachte dingen met elkaar te mixen, dat heb ik van haar geleerd. Vroeger kleedde ik me heel extravagant, maar inmiddels heb ik al zeker drie jaar elke dag hetzelfde aan. ’s Ochtends hoef ik niet na te denken, want in mijn kast hangen drie dezelfde joggingpakken van Arket en deze Yeezy-trui. Ik heb gewoon geen zin in iets anders. Af en toe koop ik iets nieuws. Laatst nog een Raf Simons-broek, omdat ik naar een feestje moest. De dag erna heb ik ’m kapot geknipt en in een ontwerp verwerkt.

„In mijn collecties gebruik ik nooit nieuwe materialen, alles is gemaakt van onverkochte designerstukken, vintage kleding en reststoffen. Zo werk ik eigenlijk altijd al. Op mijn negende maakte ik samen met mijn moeders vriendin Ank, die heel goed kon naaien, rokken en jurken van oude meubelstoffen. Zo’n jurk heeft nog in de etalage van de kledingwinkel van de buurman gehangen. Op de middelbare school knipte ik de oude Diesel-broeken van mijn stiefvader kapot en maakte ik er rokjes van voor mijn vriendinnen.

„Mijn moeder beweert altijd dat ik al haar kleren leen, maar andersom gebeurt het gebeurt ook, hoor. Elke keer als ik op bezoek ga, heeft zij heel toevallig mijn Balenciaga-shirt aan.”

Miranda

„Toen Duran klein was, kleedde ik me heel boyish en dat vond hij maar niks. Hij was pas 4 of 5 jaar oud, maar wilde al dat ik hakken aantrok en ‘tippenlift’ op deed. Ik droeg veel Jean-Paul Gaultier en Walter Van Beirendonck, en vintage legerjasjes en -broeken. Mijn stijl is sindsdien eigenlijk amper veranderd. Ik ga nooit met de mode mee, ik ga uit van wat ik zelf leuk vind. Je hoeft mij niet te helpen in een winkel, ik weet precies wat ik wil. Ik hou van een onverwachte twist. Ik combineer mijn krijtstreep maxi-rok van DKNY bijvoorbeeld graag met een halflang Y-3-trainingsjack en daaroverheen een satijnen Nicopanda-bomber.

Naar zijn eerste dag op de middelbare school, de grootste kakschool van Den Haag, droeg Duran mijn Gaultier-shirt met gaten waar zijn tepels uit kwamen

Miranda ter Horst Lantink

„Duran was als kind altijd omringd door mode. Het was de housetijd en mijn vrienden, waaronder twee travestieten, kwamen zich vaak bij ons thuis opdoffen voor het uitgaan. Ik vond het leuk dat Duran zich al heel jong uitte met kleding. Naar zijn eerste dag op de middelbare school, de grootste kakschool van Den Haag, droeg hij mijn Gaultier-shirt met gaten waar zijn tepels uit kwamen en een schort dat hij zelf had beschilderd. Toen vroeg ik wel: denk je dat dat handig is? Ik was bang dat hij gepest zou worden. Dat gebeurde overigens niet, hij was veel te bijdehand.

„Duran leent al heel zijn leven mijn kleren. Mijn T-shirts van W&LT, een oud merk van Walter Van Beirendonck, heeft hij allemaal kwijtgemaakt. Een rood fluwelen jasje kreeg ik met brandgaten terug. En laatst zag ik in zijn studio opeens mijn ketting met een voodoopop van Walter Van Beirendonck liggen die ik al een tijdje kwijt was. Van Duran mocht ik de ketting niet meenemen – uiteindelijk moest ik zijn assistent bellen om ’m terug te krijgen.

„Ik vraag vaak genoeg of ik een ontwerp van Duran aan mag. Hij zegt dat ik er niet in pas.”

Fotografie Jaimy Gail. Haar en make-up Vannessa Chan.