Miriam van der Lubbe: duurzaam ontwerpen is de voorwaarde

Wat wordt het? Miriam van der Lubbe, ‘Creative Head Dutch Design Week 2022’ ziet dat ontwerpers nu ontwerpen uit een publieke noodzaak.

Miriam van der Lubbe, ‘Creative Head Dutch Design Week 2022’: „Ontwerpers van nu willen hun creativiteit inzetten om onze samenleving beter te maken.”
Miriam van der Lubbe, ‘Creative Head Dutch Design Week 2022’: „Ontwerpers van nu willen hun creativiteit inzetten om onze samenleving beter te maken.”

Miriam van der Lubbe (49) is net begonnen als ‘Creative Head Dutch Design Week 2022’. Dit zijn volgens haar de trends op designgebied: „Duurzaamheid is bij design tegenwoordig een standaard voorwaarde. Je kunt niet meer iets maken waarbij je schade toebrengt aan de wereld of grondstoffen op een verkeerde manier gebruikt.”

„Ontwerpers van nu willen hun creativiteit -inzetten om onze samenleving beter te maken. Ze zijn opzoek naar ‘waarde-creatie’. Een goed voorbeeld is het project Value // Values van de Nederlandse ontwerpers Nienke Hoogvliet en Tim Jongerius, dat afgelopen jaar op Dutch Design-Week te zien was. Zij ontwikkelden twee tapijten waarvan de een werd gemaakt in Armenië en de ander in Nederland, allebei met een ander arbeidsproces en een andere prijs. Vervolgens vroegen ze aan het publiek wat eigenlijk een eerlijke vergoeding is en creëerden zo bewustzijn voor hoe een prijs is opgebouwd.

„Ook het werk van de Nederlandse ontwerper Angel-Rose Oedit Doebé past in deze ontwikkeling. Zij had een spiegel neergezet waarop groot geschreven stond: ‘I hope you have the confidence of a mediocre white guy -today’.

„Ontwerpers creëren nu vanuit een publieke noodzaak. Er zal niemand meer een stoel maken om een stoel te maken. Een ontwerp moet waarde buiten zichzelf creëren door nieuwe maatschappelijke of technische inzichten te bieden of een specifieke doelgroep te bedienen.”