De Lampadina is een speels en functioneel ontwerp

Ribbens geeft door Elke maand geeft NRC Magazine een gebruikt designvoorwerp weg. Dit keer: een tafellamp van Achille Castiglioni.

Foto Benning & Gladkova

Design én humor, het is een combinatie die vaak leidt tot drollige, snel vervelende cadeau-artikelen: een papegaaivormige kurkentrekker, een licht-gevende banaan, geinige kattenbakken. Nee, dan de ontwerpen van de -Italiaanse broers Livio, Pier Giacomo en Achille Castiglioni. Zij ontwierpen -samen en alleen een reeks inventieve en humorvolle producten die, soms na driekwart eeuw, iets tijdloos hebben en nog altijd in productie zijn. Zoals het buitenmeubel Allunaggio (1965), waarvan de wijd uitstaande poten gebaseerd zijn op een maanlander. De Sella (1957), een telefoonstoeltje met een fiets-zadel. Of de Toio (1962), een vloerlamp met als lichtbron de koplamp van een auto die bevestigd is aan een dunne metalen buis met drie vislijn-ringen die de elektriciteitskabel op zijn plaats houden. Met hun ironische humor relativeren de gebroeders Castiglioni het rationalisme van hun ontwerpen.

NRC Magazine geeft een mintgroene Lampadina (1972) weg, een 24 centimeter hoge tafellamp die Achille Castiglioni (1918-2002) ontwierp voor licht-fabrikant Flos. De jongste en langstlevende van de drie broers is ook de meeste invloedrijke. Als hoogleraar industriële vormgeving en binnenhuisarchitectuur heeft hij decennialang lesgegeven.

‘gloeilamp’

De Lampadina, Italiaans voor ‘gloeilamp’, is een speels en tegelijk functioneel ontwerp. Een gedeeltelijk gezandstraalde, peervormige glazen bol (met daarin een led-lampje) staat op een aluminium spoel met het 2,3 meter lange netsnoer. De lamp mag industrieel ogen, door het deels gematteerde oppervlak van de bol verspreidt hij zacht en diffuus licht.

De lamp is gekocht op de veilingsite Catawiki. Verkoper Fred van Elst (58) bood daar zes exemplaren van de Lampadina aan, inclusief de originele verpakking. Van Elst had een adviesbureau in duurzaam ondernemen. Maar na een hartinfarct richtte hij InHaCom op, een eenmansbedrijf dat zich richt op hergebruik van designobjecten. Van Elst vond de Lampadina’s bij een interieurinrichter in Culemborg. Daar stonden ze in de showroom te verstoffen.