Bij elke doorkweek wordt de Pink Princess een stukje rozer

Plant NRC Magazine belicht elke maand een kamerplant. Deze maand de Philodendron erubescens.
Philodendron erubescens ‘Pink Princess’.
Philodendron erubescens ‘Pink Princess’. Foto Daan Brand

De Philodendron Pink Princess wordt op websites voor plantenliefhebbers niet alleen als ’s werelds mooiste plant maar ook nog eens als de meest zeldzame aangeprezen. Mooi vanwege die prachtige zacht- en donkerroze vlekken in de naaldboomgroene bladeren. Zeldzaam om eigenlijk precies dezelfde reden. De roze vlekken die de plant zo aantrekkelijk maken, ontstaan door een genetische afwijking, een weeffout in het systeem van de plant, waardoor op sommige plekken het natuurlijke kleurpigment (chlorofyl), dat aan bladeren hun groene kleur geeft, ontbreekt. Variegated, wordt een plant met verschillende kleurtinten op het blad genoemd.

Zo roze als de plant hier in de winkel is, zul je hem in Zuid-Amerika nooit zien

Chlorofyl draagt bij aan fotosynthese in het blad, waarbij een plant door middel van zonlicht koolstofdioxide omzet in zuurstof (fijn voor mens en dier) en glucose (fijn voor de plant zelf, want daar groeit ie van). Hoe minder chlorofyl, hoe minder groen, hoe minder groeikracht.

Deze plant, oorspronkelijke naam Philodendron erubescens, wat zoiets betekent als blozende Philodendron, is afkomstig uit de tropische wouden van Zuid-Amerika. Maar zo roze als de plant hier in de winkel is, zul je hem daar nooit zien. Kwekers weten hoe dol mensen op deze planten zijn en proberen door allerlei processen het blad nog meer roze te maken. Bij elke doorkweek werd het blad van de Pink Princess een beetje minder groen. Net als bij de doorgefokte bulldogs en mopshondjes, die door een te platte snuit nauwelijks nog fatsoenlijk kunnen ademen, heeft dit doorkweken gevolgen. De plant groeit langzamer en zal sneller uitdrogend blad hebben. Misschien hebben kwekers haar daarom wel prinses genoemd, vanwege haar veeleisende karakter (dat zij dus zelf nóg veeleisender hebben gemaakt).

Voor een kleintje betaal je zo’n 30 euro, een grote plant kost al snel een paar honderd euro. Vreemd eigenlijk, voor een natuurlijk product dat gekweekt wordt op onnatuurlijkheid. Waarom houden we niet gewoon van de Princess zoals ze is? Naaldboomgroen, met soms een uniek roze vlekje.