In beeld

In Jemen is nog altijd sprake van de grootste humanitaire ramp ter wereld

De oorlog in Jemen, die inmiddels al ruim zeven jaar duurt, krijgt door de strijd in Oekraïne nog minder aandacht dan hij al kreeg. Dat neemt niet weg dat in Jemen volgens de Verenigde Naties nog altijd sprake is van de grootste humanitaire ramp ter wereld. De oorlog in Oekraïne zorgt voor hogere voedselprijzen. Daardoor krijgen miljoenen Jemenieten nog minder te eten dan ze al kregen. Een sprankje hoop biedt intussen het feit dat de strijdende partijen deze week, enkele dagen voor het begin van de islamitische vastenmaand ramadan, een korte wapenstilstand hebben afgekondigd. Weinig wijst er echter op dat de oorlog spoedig voorbij zal zijn.
Door een raketaanval van de Houthi-rebellen op een opslagplaats van het oliebedrijf Saudi Aramco bij de stad Jeddah brak er op 25 maart een hevige brand uit, kort voor er een Formule 1 autorace zou worden gehouden. Tot woede van de Saoediërs vallen de Houthi-strijders steeds vaker doelen in hun land aan.
Foto AFP
De brand bij Jeddah ging gepaard met een enorme rookwolk.
Foto Andrej Isakovic / AFP
Bij vergeldingsbombardementen van de internationale coalitie onder leiding van Saoedi-Arabië op doelen in de Jemenitische hoofdstad Sana'a op 26 maart kwamen acht mensen om het leven. De coalitie probeert de Houthi-rebellen te verdrijven uit Sana'a.
Foto Khaled Abdullah / Reuters
De resten van enkele gebombardeerde huizen in Sana'a, waarbij onder anderen vijf kinderen om het leven kwamen.
Foto Yahya Arhab / EPA
Houthi-functionarissen luisteren op 28 maart naar een toespraak van hun leider, Abdul-Malik al-Houthi, in een moskee in Sana'a. Hij maakte daarin een gevangenenruil bekend.
Foto Yahya Arhab / EPA
Een man in Sana'a biedt horloges te koop aan met de beeltenis van Abdul Malik al-Houthi, leider van de Houthi-rebellen.
Foto Yahya Arhab / EPA
Een ondervoed kind in een ziekenhuis in Sana'a. Door afnemende hulp worden zo'n vierhonderdduizend kinderen bedreigd met acute ondervoeding.
Foto Mohammed Mohammed / Xinhua News Agency
In Dharawan, een opvangkamp voor ontheemden in een buitenwijk van Sana'a, verblijven velen in beschadigde tenten.
Foto Mohammed Hamoud / Getty Images
Een meisje draagt waterflessen in een kamp voor ontheemden bij Sana'a.
Foto Khaled Abdullah / Reuters
Kinderen op weg naar een watervoorziening in een kamp voor ontheemden bij Sana'a.
Foto Khaled Abdullah / Reuters
In het zuiden van Jemen, waar de situatie zo mogelijk nog slechter is dan in het noorden, zijn er ook veel ontheemden, zoals hier in een opvangkamp bij Aden.
Foto Fawaz Salman / Reuters
Ethiopiërs in een kamp bij Aden. Ondanks de oorlog in Jemen bleven de laatste jaren veel Ethiopiërs door Jemen reizen, in de hoop werk te vinden in het buurland Saoedi-Arabië.
Foto Saleh Obaidi / AFP
Mannen in de weer met zakken meel in de hoofdstad Sana'a. Jemen hangt grotendeels af van de invoer van tarwemeel uit het buitenland. Tarwe is door de oorlog in Oekraïne echter veel schaarser en daardoor veel duurder geworden dan het al was.
Foto Mohammed Huwais / AFP
Veel Jemenieten, zoals deze mensen in de zuidelijke provincie Lahj, zijn voor hun voedsel afhankelijk van hulporganisaties. Die zien zich door de hogere prijzen genoopt hun rantsoenen te verminderen.
Foto Saleh Al-Obeidi / AFP
Voedseldistributie in een district in de buurt van de havenstad Hodeida.
Foto Khaled Ziad / AFP
Tarwe wordt gemalen in Sana'a.
Foto Yahya Arhab / EPA