Dwangsom voor trage asielbesluiten IND keert terug

Asielaanvragen De IND heeft volgens de rechter een „stok achter de deur” nodig om niet te lang over een asielbesluit te doen. De Nederlandse overheid moest twee jaar geleden zo’n 70 miljoen euro aan dwangsommen betalen.
Het loket van de Immigratie- en Naturalisatiedienst IND in Den Haag.
Het loket van de Immigratie- en Naturalisatiedienst IND in Den Haag. Foto Peter Hilz/HH

De rechter kan de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) bij een traag asielbesluit weer een dwangsom opleggen. Dat heeft de rechtbank in Gelderland vrijdag bepaald. De dwangsom moet dienen als een „stok achter de deur” voor de IND om eem tijdig besluit te nemen over een asielaanvraag.

De huidige mogelijkheid voor asielzoekers om een sneller besluit van de IND af te dwingen, is volgens de rechtbank onvoldoende. Asielzoekers die te lang moeten wachten, kunnen naar de rechter stappen. Wanneer zij gelijk krijgen van de rechter, is de IND verplicht om binnen een bepaalde termijn alsnog een besluit te nemen. Zonder de dwangsom heeft de rechter geen middelen om te zorgen dat de IND deze rechterlijke uitspraak naleeft.

Een woordvoerder van de IND zegt dat de organisatie de uitspraak van de rechter nog aan het lezen is en daarom nog niet kan reageren.

Het vorige kabinet zorgde er twee jaar geleden voor dat rechters geen dwangsommen meer konden opleggen aan de IND. De Nederlandse overheid moest destijds 70 miljoen euro uitkeren aan asielzoekers die te lang op hun procedure hadden gewacht. Het ging om 15.350 openstaande aanvragen. De Raad van State adviseerde om de regeling niet af te schaffen, maar tijdelijk op te schorten zodat de IND achterstanden kon bijwerken. De IND zou ondertussen werken aan een ‘taskforce’ die de problemen van de lange doorlooptijden moet oplossen.

Vorige zomer liet de IND weten dat de achterstanden die in 2020 nog bestonden, inmiddels grotendeels waren weggewerkt. De werkzaamheden van de taskforce, een samenwerking tussen de immigratiedienst en particuliere bedrijven die in april 2020, zaten er toen op.

Lees ook: Dwangsom voor asielzoekers weg, rechtsbijstand blijft