Toezicht

ACM kondigt strengere eisen aan voor energiebedrijven

Energiebedrijven moeten eind dit jaar voldoen aan extra eisen. Dat heeft toezichthouder Autoriteit Consument en Markt (ACM) woensdag bekendgemaakt. De extra eisen moeten energiebedrijven weerbaarder maken tegen plotselinge prijsstijgingen en zo de kans op faillissementen verkleinen.

Bedrijven moeten onder meer kunnen aantonen dat ze over adequaat risicomanagement beschikken. Daarnaast moeten de leveranciers de financiële continuïteit en de duurzaamheid van hun bedrijfsplan beter onderbouwen. Ook gaan strengere eisen gelden voor de deskundigheid van het bedrijf. De ACM wil de regels vanaf oktober in laten gaan, als het nieuwe ‘stookseizoen’ begint.

ACM-bestuursvoorzitter Martijn Snoep vindt dat de eisen in de nieuwe Energiewet moeten. De toezichthouder wil hierover in gesprek met minister Rob Jetten (Energie en Klimaat, D66). (NRC)