VN: oorlog leidt nu al tot stijgende voedselprijzen en tekorten

Brood in een winkel in Malawi. Oekraïne is een van de grootste graanexporteurs ter wereld.
Brood in een winkel in Malawi. Oekraïne is een van de grootste graanexporteurs ter wereld. Foto Amos Gumulira/AFP

De oorlog in Oekraïne leidt nu al tot stijgende voedselprijzen en een tekort aan basisgewassen in delen van Centraal-Azië, het Midden-Oosten en Noord-Afrika. Dat heeft het Internationaal Fonds voor Landbouwontwikkeling van de Verenigde Naties (IFAD) donderdag gemeld.

De Russische invasie van Oekraïne heeft de leveringen vanuit de twee landen, die samen goed zijn voor ongeveer 25 procent van de wereldwijde tarwe-export en 16 procent van de maïsexport, ernstig beperkt. Volgens het IFAD heeft dit nu al geleid tot prijsstijgingen en hebben ‘s werelds armste landen hier last van.

„Ik maak me grote zorgen dat het gewelddadige conflict in Oekraïne, dat al een catastrofe is voor de direct betrokkenen, ook een tragedie zal zijn voor de armste mensen ter wereld”, zegt Gilbert Houngbo, voorzitter van het IFAD. „We zien nu al prijsstijgingen en dit zou een verergering van honger en armoede kunnen veroorzaken met ernstige gevolgen voor de wereldwijde stabiliteit.”

Het IFAD geeft Libanon, Somalië en Egypte als voorbeelden van landen waar de stijgende prijzen nu al impact hebben. In Libanon leeft 22 procent van de gezinnen al in onzekerheid over de voorziening in voedsel. Het land importeert tot 80 procent van de tarwe uit Rusland en Oekraïne. Verdere prijsstijgingen zullen een toch al wanhopige situatie verergeren, schrijft de organisatie. In Somalië, waar 3,8 miljoen mensen niet zeker zijn van voedsel, hebben de stijgende brandstofprijzen grote impact op kleinschalige boeren en veehouders die hun landbouwgrond door aanhoudende droogte moeten irrigeren met behulp van dieselmotoren.

Lees ook: Oorlog in Oekraïne leidt tot zorgen over broodvoorziening Egypte Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Rusland en Oekraïne hervatten donderdag de onderhandelingen