Poetin ziet ‘noodzaak tot zuiveringen’

Oorlog in Oekraïne De Verenigde Staten leveren Oekraïne extra wapens. President Biden noemde zijn Russische ambtgenoot oorlogsmisdadiger.

Vladimir Poetin haalde in zijn toespraak ongekend hard uit binnenlandse critici van zijn beleid.
Vladimir Poetin haalde in zijn toespraak ongekend hard uit binnenlandse critici van zijn beleid. Foto Russische Presidentiële Persdienst/AP

In een speech voor regionale bestuurders heeft de Russische president Vladimir Poetin woensdag ongekend hard uitgehaald naar binnenlandse critici van zijn beleid. „Het Russische volk zal altijd in staat zijn ware patriotten te onderscheiden van tuig en verraders. Die zullen ze gewoon uitspugen als een vlieg die per ongeluk hun mond binnenvliegt. Ik ben ervan overtuigd dat zo’n noodzakelijke zuivering van de samenleving een versterking zal zijn van ons land, onze solidariteit, samenhang en paraatheid om elke uitdaging te beantwoorden.” Aangenomen wordt dat een nieuwe golf van binnenlandse repressie zal volgen. De term ‘zuivering’ is beladen omdat ze doet denken aan de terreur onder Jozef Stalin.

Poetin viel ook uit tegen het Westen, en tegen rijke Russen in het buitenland die te veel gehecht zouden zijn aan westerse genoegens. Volgens Poetin streven de Verenigde Staten en Europese Unie naar de „vernietiging van Rusland”.

Hij erkende dat de economische sancties grote gevolgen zullen hebben voor Rusland en vergeleek het Westen met nazi-Duitsland omdat de Russische cultuur zou worden uitgewist.

Nog voor de toespraak van Poetin had de Amerikaanse president Joe Biden hem tegenover verslaggevers in het Witte Huis een „oorlogsmisdadiger” genoemd. Het Kremlin noemde de uitspraak van Biden „onacceptabele en onvergeeflijke retoriek”.

Wapenleveranties

Biden is daarnaast tegemoetgekomen aan de wens van de Oekraïense president Volodymyr Zelensky om luchtverdedigingssystemen te leveren met raketten die een groter bereik hebben. In totaal gaat voor nog eens 800 miljoen dollar (725 miljoen euro) wapens naar Oekraïne. Zelensky had om de wapens gevraagd in een toespraak gericht aan het Amerikaanse Congres. „Rusland heeft niet alleen ons, ons land, onze steden aangevallen. Het is een gewelddadig offensief begonnen tegen onze waarden, tegen basale mensenrechten”, zei hij. „Wij strijden voor de waarden van Europa, van de wereld.”

Zelensky heeft donderdagochtend ook de Duitse Bondsdag toegesproken en bondskanselier Olaf Scholz opgeroepen de oorlog te stoppen. Zelensky haalde de oproep van toenmalige Amerikaanse president Ronald Reagan aan de toenmalige Sovjetleider Michail Gorbatsjov aan om de Berlijnse Muur af te breken. De Oekraïense president sprak van een muur tussen vrede en strijd. Daarbij riep hij Duitsland op een einde te maken aan de oorlog: „Dat is wat ik tegen u zeg, beste kanselier Scholz: vernietig deze muur.”

De NAVO overweegt ondertussen om de troepen in de Oost-Europese lidstaten van het bondgenootschap fors uit te breiden. Volgens secretaris-generaal Jens Stoltenberg zijn „aanzienlijk meer troepen (…) met grotere paraatheid” in het oostelijk deel van het NAVO-gebied noodzakelijk. De defensieministers van de lidstaten gaan aan de slag met het maken van concrete plannen, die op een NAVO-top aankomende juni in Madrid moeten worden goedgekeurd.

Luchtaanval Marioepol

Het is nog niet bekend of en hoeveel slachtoffers er zijn gevallen na een luchtaanval woensdag op een theater in Marioepol waar meer dan duizend mensen schuilden voor het oorlogsgeweld. Petro Androejsjtsjenko, adviseur van de burgemeester van de havenstad, zei donderdagochtend tegen persbureau Reuters dat de schuilkelder het bombardement heeft weerstaan en dat er overlevenden zijn. „We weten het aantal slachtoffers nog niet.” Het Russische ministerie van Defensie ontkende het theatergebouw te hebben gebombardeerd en beweert dat het is aangevallen door militanten van het Oekraïense Azov-bataljon.

Russische troepen omsingelen de stad aan de Zee van Azov al ruim twee weken, waardoor de meeste bewoners zonder stromend water en elektriciteit zitten. Woensdag zouden wel 11.000 mensen de stad hebben kunnen verlaten, nadat eerdere evacuatiepogingen mislukten.