Live
 

Anti-oorlogsdemonstrant loopt nieuwsuitzending Russische staats-tv binnen

Het is nu ruim twee weken geleden dat Rusland Oekraïne binnenviel. Op meerdere plekken in het land wordt gevochten en de Russen zijn dicht bij de hoofdstad Kiev. Onderhandelingen tussen de twee landen leveren vooralsnog weinig op.

Dit blog is gesloten

Lees hier verder in het nieuwe Oekraïneblog.

‘Zeker 4.000 mensen konden maandag vluchten via evacuatieroutes’

Zeker 4.000 mensen zijn maandag uit Oekraïense steden geëvacueerd via zogenoemde humanitaire corridors. Dat heeft de Oekraïense vicepremier Irina Veresjtsjoek maandagavond bekendgemaakt in een video, zo melden internationale persbureaus. Deze informatie is voor NRC niet te verifiëren.

Volgens Veresjtsjoek is het gelukt burgers via zeven verschillende routes hun steden te laten ontvluchten. Om welke steden het gaat, is niet duidelijk. Drie andere routes, met name om de hoofdstad Kiev uit te komen, bleken niet begaanbaar. Russische troepen bleven daar schieten op burgers, zei Veresjtsjoek. Ook deze bewering is niet te controleren.

De afgelopen week is meermaals gepoogd burgers te evacueren uit verschillende Oekraïense steden, zoals het hevig bestookte Charkov in het oosten of het zwaar belegerde Marioepol in het zuiden. Niet overal lukt dat: bij sommige corridors beschuldigen de Russische en Oekraïense kant elkaar ervan dat ze burgers blijven beschieten. Eerder op de dag maakten de Oekraïense autoriteiten bekend in totaal zo’n 150.000 burgers uit steden te hebben geëvacueerd sinds het begin van de oorlog. Hoeveel burgers momenteel nog precies vast zitten in de verschillende steden, is niet bekend.

Bruls: per dag komen 1.500 Oekraïners aan in Nederland

Momenteel komen er ongeveer 1.500 Oekraïners per dag aan in Nederland. Dat heeft voorzitter van het Veiligheidsberaad en burgemeester van Nijmegen Hubert Bruls maandagavond gezegd na een bijeenkomst van het Veiligheidsberaad, meldt persbureau ANP. Momenteel zijn er door alle veiligheidsregio’s bij elkaar, waarvan de 25 voorzitters zijn verenigd in het beraad, zo’n 18.000 opvangplekken geregeld. Daarvan zijn er nu 7.000 al in gebruik.

Over twee weken zullen de veiligheidsregio’s bij elkaar 50.000 opvangplekken hebben, zegt Bruls, zoals eerder door het kabinet verzocht. Om een onderkomen te vinden voor de aankomende Oekraïners, openen het ministerie van Justitie en Veiligheid en de veiligheidsregio’s woensdag een landelijk coördinatiepunt. Dit centrum moet de Oekraïense vluchtelingen „evenwichtig over het land” verdelen in de verschillende opvangplekken.

Naast de landelijke opvangplekken, hebben ook Nederlandse huishoudens zich aangemeld een of meerdere Oekraïense vluchtelingen op te vangen. Dinsdag moet bekend worden welke vergoeding gemeenten en individuen krijgen voor deze opvang, zegt Bruls. „Dat zullen geen commerciële prijzen zijn, maar een onkostenvergoeding is redelijk, vinden wij. Er worden ook kosten gemaakt voor de inrichting en voor het verblijf van de gasten.”

Anti-oorlogsdemonstrant loopt nieuwsuitzending Russische staats-tv binnen

Tijdens een live nieuwsuitzending op de Russische staatstelevisie heeft een demonstrant maandag een anti-oorlogsprotest gehouden. Terwijl de presentatrice van het programma Vremja (Tijd) op Rossija-1 (Rusland 1) sprak over samenwerking tussen Rusland en Wit-Rusland, liep Marina Ovsjannikova het beeld binnen.

Ovsjannikova, die in een vooraf opgenomen videoboodschap zegt dat ze eerder als redacteur voor Rossija-1 gewerkt heeft, hield een groot papier omhoog. ‘Stop de oorlog. Geloof niet in de propaganda. Hier wordt tegen u gelogen’, was er in het Russisch op te lezen. Nadat ze vanachter de presentatrice een stap opzij had gedaan was de tekst, vergezeld van een Russische en een Oekraïense vlag, duidelijk in beeld te zien. De regie schakelde na enkele seconden weg uit de studio. Volgens Russische media is Ovsjannikova vastgezet door de politie.

‘Schamen voor staatspropaganda’
Ze noemt wat er momenteel gebeurt in Oekraïne „een misdaad”, waarvoor de Russische president Poetin verantwoordelijk is. In haar videoboodschap zegt Ovsjannikova zich te „schamen” dat ze deel heeft genomen aan „staatspropaganda”. „Ik heb meegedaan aan het tot zombies maken van de bevolking. We hebben niets gedaan, en niet gedemonstreerd toen Navalny werd vergiftigd. We hebben niets gedaan tegen dit onmenselijke regime. Nu heeft de wereld zich van ons afgekeerd en zullen ook toekomstige generaties deze broedermoord niet weg kunnen wissen.”

Het protest van Ovsjannikova komt kort nadat de Russische regering de laatste onafhankelijke media aan banden legde. Verschillende journalisten en media staakten hun werkzaamheden, omdat de risico’s om over de „speciale operatie”, zoals de oorlog genoemd moet worden, te berichten te groot werden. Of ze werden simpelweg verboden, zoals het radiostation Echo van Moskou.

Het Russische parlement nam eerder deze maand een wet aan waardoor journalisten die „nepnieuws” verspreiden over de oorlog in Oekraïne tot vijftien jaar celstraf kunnen krijgen. Naar aanleiding van de repressieve maatregelen vluchtten veel Russische journalisten naar het buitenland.

Dit bericht is om 21.26 geactualiseerd met de naam van de demonstrant en citaten uit de videoboodschap. Met medewerking van onze correspondent.

Lees ook: Kunnen journalisten nog werken in Rusland?

‘Stop de oorlog. Geloof niet in de propaganda. Hier wordt tegen u gelogen’ Vremja/Rossija-1

In beeld: steeds meer burgerslachtoffers naarmate de oorlog voortduurt

Steeds meer burgers worden het slachtoffer van de oorlog in Oekraïne. Hoewel Rusland nog steeds stelt geen burgerdoelen onder vuur te nemen, is inmiddels een veelvoud van aanvallen op woonwijken geregistreerd. Vorige week werden ook een kraamkliniek en kinderziekenhuis in de zuidelijke stad Marioepol getroffen. Volgens de Verenigde Naties zijn inmiddels zeker 636 burgers omgekomen in Oekraïne, onder wie 46 kinderen. Vermoedelijk ligt het werkelijke dodental hoger, omdat niet alle burgerdoden inmiddels geteld zijn en met sommige steden, zoals Marioepol, weinig contact mogelijk is.

Oekraïne beschuldigt Rusland van blokkeren hulpkonvooi Marioepol, evacuatie wel gelukt

Een hoge Oekraiënse ambtenaar heeft Rusland er maandagavond van beschuldigd een hulpkonvooi dat onderweg is richting de zuidelijke havenstad Marioepol tegen te houden, zo meldt persbureau Reuters. Eerder op de dag liet een gemeentewoordvoerder van de belegerde stad weten dat, na een ruim een week met tevergeefse evacuatiepogingen, 160 voertuigen de stad hebben verlaten richting het noordelijk gelegen Zaporizja. Hoeveel personen de stad hebben kunnen verlaten, is niet bekend.

De havenstad aan de Zwarte Zee, die voor de oorlog 450.000 inwoners had, is al twee weken door Russische troepen omsingeld. Volgens de Oekraïense autoriteiten hebben inwoners van de stad het voor het grootste gedeelte van die tijd moeten stellen zonder stromend water en elektriciteit. Zondag maakten regionale autoriteiten bekend dat er sinds het begin van de oorlog zeker 2.187 mensen in Marioepol om het leven zijn gekomen.

EU keurt vierde sanctieronde goed, maatregelen tegen oligarchen en bedrijven

EU-lidstaten treffen voor de vierde keer sancties tegen Rusland vanwege de oorlog in Oekraïne. Dat heeft huidig EU-voorzitter Frankrijk maandag laten weten via Twitter. Het sanctiepakket raakt Russische oligarchen, bedrijven en sectoren die volgens de EU betrokken zijn bij „de agressie in Oekraïne”.

Details over de sancties zijn niet bekendgemaakt, maar het Franse voorzitterschap zegt dat de handelsstatus van Rusland als „meest begunstigde natie” zal worden ingetrokken. Daardoor komen er hogere heffingen op Russische producten. De maatregelen treden naar verwachting snel in werking, maar wanneer precies is niet bekend.

Vorige week kwamen de 27 regeringsleiders na een tweedaagse EU-top in Versailles niet tot een besluit over extra sancties tegen Rusland. De Franse president Emmanuel Macron zei toen al wel dat de EU klaar was voor een „vierde ronde dwingende sancties” en dat die „niet mals” zouden zijn. Ook heeft Ursula von der Leyen, voorzitter van de Europese Commissie, al gezegd dat de EU eraan werkt om Ruslands lidmaatschapsrechten op onder meer het Internationaal Monetair Fonds en de Wereldbank op te schorten.

Het hoofdkwartier van het Russische olieconcern Rosneft. Foto Sergej Karpoechin/Reuters

IMF: Oekraïense economie kan dit jaar tot 35 procent krimpen, verwoestende gevolgen voor hele wereld

De Oekraïense economie kan met 25 tot 35 procent krimpen als de Russische invasie in het land voortduurt, zo stelt het Internationaal Monetair Fonds (IMF) volgens persbureau Reuters in een rapport. Eerder verwachtte het IMF nog een krimp van zo’n 10 procent, maar op basis van data uit andere landen die met een langdurig gewelddadig conflict te maken kregen, stelt de VN-institutie die raming nu naar boven bij.

Het IMF houdt een slag om de arm vanwege de „enorme onzekerheid” die de oorlog met zich meebrengt, maar vanwege de verwoestingen van de infrastructuur, de geslonken productiecapaciteit en de grootschalige migratie zijn de voorspellingen nu nog somberder. Ook de inflatie in Oekraïne zal verder stijgen dan voorzien. Het IMF verwacht dat in 2022 producten gemiddeld tot 20 procent duurder zullen worden.

Het IMF constateert verder dat de gevolgen van de oorlog in Oekraïne een „verwoestend” effect op de wereldeconomie zullen hebben. Voedsel- en energieprijzen zullen verder stijgen. Daarnaast krijgt de wereldeconomie te maken met toenemende inflatiedruk, verstoring van toeleveringsketens, toenemende sociale uitgaven voor vluchtelingen en toenemende armoede.

Lege schappen in een verlaten supermarkt in Irpin. Foto Roman Pilipey/EPA

Britse politie grijpt in bij gekraakt pand gesanctioneerde Russische oligarch

Krakers hebben in Londen een pand bezet dat in bezit zou zijn van de Russische aluminiummagnaat Oleg Deripaska, die vorige week door de Britse overheid op een sanctielijst werd geplaatst. Dat meldt de Britse krant The Guardian. „Dit vastgoed is bevrijd”, en „jullie bezetten Oekraïne, wij bezetten jullie”, waren enkele van de slogans waarmee de vijf krakers het pand aan het begin van de middag bezetten. Na enkele uren viel de politie het pand binnen, maar kregen agenten de krakers niet direct weg. Vervolgens zette de politie een hoogwerker in om de krakers uit het pand te verwijderen.

Rijke Russen investeerden de afgelopen decennia vele miljarden in Brits vastgoed, met name in Londen, om geld wit te wassen. Het leverde de Britse hoofdstad de bijnaam ‘Moskou aan de Theems’ op. Vorige week plaatste de Britse overheid zeven oligarchen op de sanctielijst. Naast Deripaska, die kort voor de sancties tegen hem afgekondigd werden een vredesoproep deed, stond ook de eigenaar van de voetbalclub Chelsea Roman Abramovitsj op de lijst. In totaal werd door de sancties tegen de oligarchen volgens de Britse regering 15 miljard pond aan tegoeden bevroren.

Het Londense gebouw was niet het enige pand dat gekraakt werd vanwege de oorlog in Oekraïne. In de Franse kustplaats Biarritz, ook populair bij de Russische elite, werd een villa die in bezit zou zijn van de voormalige schoonzoon van de Russische president Vladimir Poetin, Kirill Sjamalov, door twee activisten bezet. Een van hen plaatste in de nacht van zondag op maandag een video op YouTube, waarop te zien is hoe hij door de villa wandelt. Op sociale media meldden de activisten dat ze de villa willen gebruiken om Oekraïense vluchtelingen in op te vangen. Dat lijkt niet te gaan gebeuren, want persbureau AFP meldt dat de activisten maandag door de politie uit het pand zijn verwijderd en zijn aangehouden.

Lees ook: Rijke Russen belegden miljarden in het VK. Kan de Britse regering nu nog ingrijpen?

Journalisten en politieagenten voor het gekraakte pand dat naar verluidt aan de gesanctioneerde Russische miljardair Oleg Deripaska toebehoort. Foto Tolga Akmen/AFP

Onderhandelingen tussen Oekraïne en Rusland gestaakt, dinsdag verder

De onderhandelingen tussen Rusland en Oekraïne van maandag zijn tijdelijk gestaakt en gaan dinsdag weer verder. Volgens de Oekraïense presidentsadviseur Mytsjajlo Podoljak gaat het om een „technische pauze” voor werkgroepen die betrokken zijn bij de gesprekken en die extra tijd nodig hebben voor de „verduidelijking van individuele definities”. „Onderhandelingen gaan door”, aldus Podoljak.

Deze maandag begon de vierde ronde van gesprekken tussen de twee landen, ditmaal per videoverbinding, sinds Rusland Oekraïne tweeënhalve week geleden binnenviel. Op de agenda zouden onder meer het afspreken van een staakt-het-vuren staan, evenals de terugtrekking van Russische troepen en het bereiken van vrede. Podoljak meldde eerder op maandag dat de twee landen overleggen, maar dat de onderhandelingen zwaar zijn.

Hoewel de gesprekken tot dusver niets opleverden, zeiden zowel Oekraïense als Russische onderhandelaars afgelopen weekend vooruitgang te hebben bespeurd. Volgens Podoljak zou Rusland zorgvuldig luisteren naar Oekraïense voorstellen. Hij stelde te verwachten dat er „binnen enkele dagen” resultaat zou worden geboekt. De Russische afgevaardigde Leonid Sloetski sprak ook van „vooruitgang” en stelde dat er binnen enkele dagen „documenten ondertekend kunnen worden”. Welke afspraken daarin gemaakt zouden worden, is niet bekendgemaakt.

De Russische president Poetin spreekt maandag met zijn vicepremier Grigorenko in het Kremlin. Foto Mikhail Klimentyev/AFP

VN meldt 636 bevestigde burgerdoden sinds begin oorlog

Sinds het begin van de Russische invasie zijn tot maandag zeker 636 burgers, onder wie 46 kinderen, omgekomen in Oekraïne. Daarnaast zijn er zeker 1.125 gewond geraakt. Dat melden de Verenigde Naties maandag, schrijft persbureau Reuters. Volgens de organisatie ligt het werkelijke dodental waarschijnlijk hoger, omdat informatie over burgerslachtoffers uit zwaar getroffen steden als Charkov en Marioepol vaak met vertraging binnenkomt. NRC kan het aantal burgerslachtoffers daarom niet bevestigen.

Eerder vandaag meldde de Oekraïense regering dat er alleen al in de Oost-Oekraïense stad Marioepol zeker 2.500 inwoners zijn gedood sinds het begin van de oorlog. Volgens de Oekraïense presidentieel adviseur Oleksij Arestovitsj laat het Russische leger geen humanitaire hulp toe in de stad. Rusland zegt dat het geen aanvallen op burgerdoelen uitvoert in Marioepol.

‘Zeker 20 doden, 28 gewonden bij raketaanval in Donetsk’

In de stad Donetsk zijn maandag 20 doden en 28 gewonden gevallen bij een raketaanval, meldt het Russische ministerie van Defensie. Volgens de Russen zou het gaan om een Oekraïense raketaanval met clustermunitie, maar het Kremlin leverde daar geen bewijs voor. Oekraïne ontkent een dergelijke aanval te hebben uitgevoerd en stelt dat het „onmisbaar gaat om een Russische raket of andere munitie”. Het is voor buitenlandse media niet mogelijk om beide lezingen van de gebeurtenis te verifiëren.

Het in het oosten van Oekraïne gelegen Donetsk is sinds 2014 in handen van pro-Russische separatisten. Oekraïne heeft meermaals ontkend van plan te zijn de stad terug te veroveren. Eerder op de dag beschuldigden de pro-Russische rebellen Oekraïne juist van het plegen van een oorlogsmisdrijf.

De oorlog in beeld: verwoeste woningen, vluchtende burgers

Zelensky houdt vanwege ‘onvoorziene omstandigheden’ geen toespraak in Raad van Europa

Volodymyr Zelensky houdt maandagmiddag toch geen toespraak voor de Raad van Europa. De Oekraïense president zou via een videoverbinding spreken met de leden van de raad, maar heeft afgezegd vanwege „dringende en onvoorziene omstandigheden”. Dat meldt de Raad van Europa op Twitter. Het is niet bekend wat de precieze reden is voor Zelensky’s afwezigheid.

Zelensky zal naar verwachting worden vervangen door de Oekraïense premier Denys Sjmyhal. Zijn toespraak staat om 16.00 uur gepland, al is nog niet helemaal zeker of deze wel doorgang kan vinden.

Borrell: toetreding Albanië en Noord-Macedonië geopolitieke prioriteit EU

Formele toetredingsgesprekken met Albanië en Noord-Macedonië zijn in het licht van de Russische invasie in Oekraïne een geopolitieke prioriteit voor de Europese Unie. Onderhandelingen met de twee landen moeten zo snel mogelijk beginnen. Dat heeft EU-buitenlandchef Josep Borrell maandag gezegd in de Noord-Macedonische hoofdstad Skopje. Ook zal de EU volgens Borrell vanwege de Russische agressie voorstellen om de verdediging van de Balkanlanden te versterken, zodat de regio stevig „verankerd” wordt in de Unie.

Het moment is daar om „het uitbreidingsproces van de EU nieuw leven in te blazen”, aldus Borrell. Een deel van de Balkanlanden wacht al ruim tien jaar op toetreding tot de Unie. Onder meer Nederland lag een poos dwars vanwege gebrekkig geloof in de vooruitgang van de voormalig-Joegoslavische landen. Toen die bezwaren vervolgens werden ondervangen, ging het in 2007 tot de EU toegetreden Bulgarije steigeren.

Lees ook dit stuk over de eerdere toetredingsperikelen: Zes Balkanlanden willen in de EU, maar die is terughoudend

Taalstrijd Bulgarije en Noord-Macedonië
Het Oost-Europese land eiste onder meer dat Noord-Macedonië erkent dat zijn taal Bulgaarse wortels heeft. Omdat de gesprekken met Albanië en Noord-Macedonië gekoppeld zijn, sloot het Bulgaarse protest voor beide landen toetreding uit. Maandag zei Borrell dat problemen tussen twee landen niet langer toetreding in de weg mogen liggen. Volgens de EU-buitenlandchef blijft de Europese Commissie praten met Bulgarije totdat dat land zijn goedkeuring geeft.

Over de situatie in Oekraïne zei Borrell verder nog dat het aantal doden in de zwaar belegerde Zuid-Oekraïense stad Marioepol is opgelopen tot boven de 2.400. Eerdere schattingen die in die buurt kwamen, waren afkomstig van lokale autoriteiten. Het aantal Oekraïners dat zijn of haar moederland ontvlucht is, is volgens de EU-buitenlandchef inmiddels de 2,6 miljoen gepasseerd.

Josep Borrell (links) en premier Dimitar Kovacevski van Noord-Macedonië maandag in Skopje. Foto Boris Grdanoski/AP

‘Rusland beschadigde opnieuw stroomtoevoer naar kerncentrale Tsjernobyl’

Russische militairen hebben zondag opnieuw een hoogspanningskabel beschadigd die stroom levert aan de kerncentrale in Tsjernobyl. Dat zegt de Oekraïense stroomnetbeheerder Ukrenergo. De kerncentrale zou maandag afhankelijk zijn van de stroomtoevoer van dieselgeneratoren. De informatie is voor NRC niet te verifiëren.

Van woensdag tot en met zaterdag draaide de kerncentrale van Tsjernobyl op noodgeneratoren, omdat stroomkabels waren beschadigd door beschietingen. Reparateurs zouden de problemen zaterdag grotendeels hebben opgelost, maar Russische militairen zouden stroomvoorzieningen opnieuw hebben beschadigd.

De elektriciteit naar Tsjernobyl draagt bij aan de koeling van de systemen die voorkomen dat splijtstof vrijkomt. Ukrenergo heeft niet gezegd of alle externe stroomtoevoer naar de fabriek, en het nabijgelegen dorp Slavoetytsj, door de schade is uitgevallen. Wel zou het toegang eisen tot het gebied rondom de kerncentrale om reparaties uit te voeren.

Het Russische leger nam de centrale van Tsjernobyl aan het begin van de oorlog in. Sindsdien is er geen direct internationaal toezicht meer op het terrein, waar in 1986 de grootste kernramp in de geschiedenis plaatsvond.

Dit bericht is om 13.45 geactualiseerd.

Onderhandelingen Rusland en Oekraïne maandag online voortgezet

De onderhandelingen tussen Oekraïne en Rusland over een oplossing voor het conflict zijn maandag online voortgezet. De Oekraïense presidentsadviseur Mytsjajlo Podoljak plaatste op Twitter een foto van de Oekraïense delegatie, met op de achtergrond een videoscherm. Volgens hem wordt er overlegd, maar zijn het zware onderhandelingen.

Eerder op de ochtend had Podoljak een video geplaatst met zijn verwachtingen van de besprekingen, die de vierde ronde zijn ingegaan sinds de Russische invasie in Oekraïne begon. Gespreksonderwerpen zouden onder meer het zorgen voor vrede, een staakt-het-vuren, terugtrekking van de Russische troepen en veiligheidsgaranties zijn.

Afgelopen weekend zeiden zowel de Oekraïense president Volodymyr Zelensky als de Russische afgevaardigde Leonid Sloetski progressie te zien in de gesprekken. Volgens Zelensky neemt Rusland sinds een aantal dagen een „fundamenteel andere houding” aan in de onderhandelingen, zonder te benoemen hoe deze precies verschilt. Sloetski zei in gesprek met het Russische persbureau Ria te verwachten dat de vooruitgang „de komende dagen” kan worden omgezet in „het ondertekenen van documenten”.

‘Zwangere vrouw bekend van foto na luchtaanval kinderziekenhuis overleden’

Een zwangere vrouw, die vorige week woensdag gewond raakte bij een Russische luchtaanval op een kinderziekenhuis in de Oekraïense havenstad Marioepol, is overleden. Ook haar baby heeft het niet overleefd. Dat meldt het Amerikaanse persbureau AP, dat meerdere slachtoffers persoonlijk bezocht.

Beelden van de vrouw op een brancard kort na de aanval gingen de wereld over. De vrouw had volgens AP onder meer een verbrijzeld bekken en werd met spoed naar een ander ziekenhuis overgebracht, waar artsen haar aanvankelijk in leven wisten te houden. Nadat haar kindje levenloos via een keizersnede ter wereld was gebracht, is ook de moeder overleden.

Volgens de VN-vluchtelingorganisatie UNHCR pleegt Rusland mogelijk oorlogsmisdaden door Oekraïense burgerdoelen, waaronder het kinderziekenhuis, aan te vallen. Moskou ontkent overigens dat het gebouw dienstdeed als kinderziekenhuis en stelt dat Oekraïense extremisten het pand ten tijde van de aanval gebruikten als militaire basis. De vrouw op de brancard was volgens de Russen een actrice.

Het kinderziekenhuis werd woensdag getroffen door een luchtaanval. Foto Evgeniy Maloletka/AP

Een van de rijkste oligarchen van Rusland spreekt zich uit tegen oorlog in Oekraïne

De Russische miljardair Andrej Melnitsjenko, die vanwege de oorlog in Oekraïne op de Europese sanctielijst staat, heeft zich maandag tegen persbureau Reuters uitgesproken tegen de Russische inval. Melnitsjenko, volgens zakenblad Forbes met een netto vermogen van 11,2 miljard dollar (10,3 miljard euro) een van de rijkste personen van Rusland, noemt de oorlog in Oekraïne „een tragedie die moet worden gestopt”.

Volgens de Russische ondernemer, die zijn fortuin te danken heeft aan de handel in steenkool en kunstmest, is ingrijpen noodzakelijk om „een wereldwijde voedselcrisis” te voorkomen. De kunstmestprijzen zijn namelijk, zo zegt hij, voor veel boeren nu al vrijwel onbetaalbaar. Melnitsjenko’s uitspraken komen enkele dagen nadat Italië beslag heeft gelegd op zijn privéjacht met een waarde van 530 miljoen euro. Het gevaarte van 140 meter lang is volgens de Italianen het grootste privéjacht ter wereld.

Melnitsjenko is niet de eerste miljardair die zich uitspreekt tegen de oorlog in Oekraïne. De afgelopen weken hebben verschillende Russische oligarchen, onder wie Michail Fridman en Pjotr Aven, publiekelijk opgeroepen tot vrede in hun buurland.

In een poging de Russische president Vladimir Poetin te dwingen van koers te veranderen in Oekraïne, heeft het Westen meerdere rijke Russen sancties opgelegd. Zo zijn hun buitenlandse tegoeden bevroren en is in diverse landen beslag gelegd op hun bezittingen, waaronder jachten, vliegtuigen en villa’s. Volgens Brussel betreft het „prominente zakenlieden die actief zijn in belangrijke economische sectoren die een aanzienlijke bron van inkomsten vormen voor de Russische Federatie”, en hun familieleden.

Rusland verplaatst de oorlog steeds verder westwaarts

Met een zware raketaanval op een basis nabij de Oekraïense westgrens met Polen heeft Rusland de oorlog tot op 25 kilometer van NAVO-grondgebied gebracht. Bij de aanval op het Internationaal Centrum voor Vredesbewaking en Veiligheid (ICPS) in Javoriv vielen 35 doden en raakten 134 mensen gewond. Intussen is in verscheidene Oekraïense steden die belegerd worden de humanitaire situatie steeds nijpender.

Lees verder over het opschuiven van de oorlog in dit artikel: Rusland verplaatst de oorlog steeds verder westwaarts

Overzicht: Zelensky roept opnieuw op tot no-fly-zone en hoop op resultaten bij onderhandelingen

Dit zijn de belangrijkste ontwikkelingen van zondagavond en de nacht van zondag op maandag:

  • De Oekraïense president Volodomyr Zelensky heeft de NAVO in een videoboodschap opnieuw opgeroepen een no-fly-zone in te stellen. „Als jullie ons luchtruim niet sluiten, is het een kwestie van tijd totdat er ook Russische raketten op jullie grondgebied vallen”, liet hij weten op Facebook.
  • Volgens zowel Russische als Oekraïense onderhandelaars is er sprake van vooruitgang bij de gesprekken tussen de twee landen over de oorlog in Oekraïne. De delegaties spreken via een videoverbinding met elkaar en zeggen beiden binnen enkele dagen resultaten te verwachten.
  • Rusland heeft bij China aangeklopt voor militair materieel om de oorlog in Oekraïne te kunnen voorzetten. Dat schrijft de Financial Times op basis van bronnen binnen het Witte Huis. Het verzoek zou een teken zijn dat Rusland een tekort aan materieel heeft, ruim twee weken na de invasie van Oekraïne.
  • Volgens de Oekraïense minister van Volksgezondheid Viktor Ljasjk zijn er sinds het begin van de Russische invasie al zeven ziekenhuizen in Oekraïne onherstelbaar beschadigd. Ook meer dan honderd andere zorginstellingen zouden schade hebben opgelopen, meldt persbureau Ukrinform. Die claims zijn voor NRC en andere internationale media niet direct te verifiëren.

De verwoestingen van ruim twee weken oorlog in beeld

Na ruim twee weken oorlog zijn in verschillende steden in Oekraïne forse verwoestingen aangericht door Russische raketaanvallen en artilleriebeschietingen. Miljoenen mensen zijn al op de vlucht geslagen, terwijl de humanitaire situatie voor achterblijvers steeds nijpender wordt.

Welkom in dit blog

In dit blog doet NRC verslag van het belangrijkste nieuws rond de oorlog in Oekraïne.

Lees hier het vorige Oekraïneblog terug