Data van Oekraïense culturele organisaties veiliggesteld

Back-up Amerikaanse en Europese technologie- en erfgoedspecialisten hebben sinds 1 maart 1.500 websites, digitale tentoonstellingen en archieven en andere online bronnen van Oekraïense culturele organisaties veiliggesteld.

Het standbeeld van Duke de Richelieu in de Oekraïense stad Odessa wordt met zandzakken beschermd tegen het oorlogsgeweld.
Het standbeeld van Duke de Richelieu in de Oekraïense stad Odessa wordt met zandzakken beschermd tegen het oorlogsgeweld. Foto Nacho Doce/ REUTERS

Een groep Amerikaanse en Europese technologie- en erfgoedspecialisten heeft sinds 1 maart 1.500 websites, digitale tentoonstellingen en archieven en andere online bronnen van Oekraïense culturele organisaties veiliggesteld. Dat meldt Artnet News.

De wetenschappers doopten hun reddingsoperatie Saving Ukrainian Cultural Heritage Online (SUCHO) en hebben de geslaagde operaties in kaart gebracht op de website sucho.org.

In een oorlogssituatie is het verstandig om data te back-uppen en op een veilige plek te bewaren, schrijft Quinn Dombrowski, een technologiespecialist aan de Stanford University, in een e-mail aan Artnet News. „Mensen vergeten dat internet uit fysieke dingen bestaat.” De oorlog bedreigt servers en kabels en kan ervoor zorgen dat websites tijdelijk of permanent offline gaan.

Lees ook: Oekraïense musea evacueren hun kunst

Sinds de lancering op 1 maart heeft SUCHO in totaal drie terabyte aan data van Oekraïense culturele instellingen veilig gesteld.

Na een oproep op Twitter sloten meer dan duizend vrijwilligers zich bij SUCHO aan. Het gaat om IT’ers, bibliothecarissen, archivarissen en andere professionals op het gebied van cultureel erfgoed. Het project kreeg noodsubsidies van twee grote organisaties: de Association for Computers and the Humanities en de European Association for Digital Humanities. De bedrijven Amazon Web Service en DigitalOcean, een Amerikaanse leverancier van cloudinfrastructuur, leverden technische ondersteuning.