Anti-oorlogsdemonstrant loopt nieuwsuitzending Russische staats-tv binnen

'Stop de oorlog. Geloof niet in de propaganda. Hier wordt tegen u gelogen'
'Stop de oorlog. Geloof niet in de propaganda. Hier wordt tegen u gelogen' Vremja/Rossija-1

Tijdens een live nieuwsuitzending op de Russische staatstelevisie heeft een demonstrant maandag een anti-oorlogsprotest gehouden. Terwijl de presentatrice van het programma Vremja (Tijd) op Rossija-1 (Rusland 1) sprak over samenwerking tussen Rusland en Wit-Rusland, liep Marina Ovsjannikova het beeld binnen.

Ovsjannikova, die in een vooraf opgenomen videoboodschap zegt dat ze eerder als redacteur voor Rossija-1 gewerkt heeft, hield een groot papier omhoog. ‘Stop de oorlog. Geloof niet in de propaganda. Hier wordt tegen u gelogen’, was er in het Russisch op te lezen. Nadat ze vanachter de presentatrice een stap opzij had gedaan was de tekst, vergezeld van een Russische en een Oekraïense vlag, duidelijk in beeld te zien. De regie schakelde na enkele seconden weg uit de studio. Volgens Russische media is Ovsjannikova vastgezet door de politie.

‘Schamen voor staatspropaganda’
Ze noemt wat er momenteel gebeurt in Oekraïne „een misdaad”, waarvoor de Russische president Poetin verantwoordelijk is. In haar videoboodschap zegt Ovsjannikova zich te „schamen” dat ze deel heeft genomen aan „staatspropaganda”. „Ik heb meegedaan aan het tot zombies maken van de bevolking. We hebben niets gedaan, en niet gedemonstreerd toen Navalny werd vergiftigd. We hebben niets gedaan tegen dit onmenselijke regime. Nu heeft de wereld zich van ons afgekeerd en zullen ook toekomstige generaties deze broedermoord niet weg kunnen wissen.”

Het protest van Ovsjannikova komt kort nadat de Russische regering de laatste onafhankelijke media aan banden legde. Verschillende journalisten en media staakten hun werkzaamheden, omdat de risico’s om over de „speciale operatie”, zoals de oorlog genoemd moet worden, te berichten te groot werden. Of ze werden simpelweg verboden, zoals het radiostation Echo van Moskou.

Het Russische parlement nam eerder deze maand een wet aan waardoor journalisten die „nepnieuws” verspreiden over de oorlog in Oekraïne tot vijftien jaar celstraf kunnen krijgen. Naar aanleiding van de repressieve maatregelen vluchtten veel Russische journalisten naar het buitenland.

Dit bericht is om 21.26 geactualiseerd met de naam van de demonstrant en citaten uit de videoboodschap. Met medewerking van onze correspondent.

Lees ook: Kunnen journalisten nog werken in Rusland? Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Anti-oorlogsdemonstrant loopt nieuwsuitzending Russische staats-tv binnen