Hoekstra: FVD en PVV zorgen voor ‘haarscheuren’ in democratie

Flyerend de straat op, dat doet CDA-leider en minister van Buitenlandse Zaken Wopke Hoekstra in de campagne voor de gemeenteraadsverkiezingen niet. Zaterdagmiddag zat hij wel in Smak, een levensmiddelenwinkel met café in Den Haag. Daar sprak hij, samen met de Haagse CDA-lijsttrekker Hilbert Bredemeijer, met de Oekraïense eigenaren en met een vrouw en haar twee dochters die pasgeleden uit het oorlogsland zijn gevlucht. Zij vertelden hem over de bommen die om hen heen ontploften tijdens de vlucht en over hun familieleden die zijn achtergebleven in Oekraïne.

Ook als de verkiezingen er niet waren geweest, zei Hoekstra na afloop, dan had hij bij Smak gezeten. De afgelopen dagen sprak hij op zijn ministerie met meer gevluchte Oekraïners. Hoekstra heeft de indruk dat meer Nederlanders vooral bezig zijn met de oorlog in Oost-Europa, en niet met de verkiezingen die komende maandag beginnen. „De vragen die ik krijg van mensen uit de partij en van mensen die me op straat aanspreken gaan over een ding: de oorlog. Ik heb er niet één gehad die naar de gemeenteraadsverkiezingen heeft gevraagd.”

Hoekstra sprak zaterdag desondanks de hoop uit dat mensen wél gaan stemmen. „Waar gaat het in Oekraïne de facto over: een democratisch gekozen president die het gevaar loopt door een buitenlandse mogendheid te worden afgezet. Het gaat in essentie over democratie en over de rechtstaat daar.” Volgens Hoekstra is het, ook in Nederland, „niet allemaal vanzelfsprekend dat iedereen altijd staat voor vrije pers, democratie en de rechtstaat”.

„Het ligt hier niet zo onder vuur als daar. Maar ook in Nederland zie je haarscheuren. Bijvoorbeeld in de debatten in de Tweede Kamer, die gaan ook over nepnieuws, wat wel en niet vergoelijkt kan worden. Ook in het Nederlandse parlement heb je partijen die bereid zijn alles wat Poetin doet goed te praten.” Daarmee zegt Hoekstra te doelen op Forum voor Democratie van Thierry Baudet. „Maar ook Geert Wilders (PVV) heeft de meest verwerpelijke dingen over Poetin gezegd. Hij is in de Doema geweest en heeft daar zoete broodjes lopen bakken. Maar hij heeft daar op geen enkele manier iets gezegd over de inname van de Krim door Rusland. Dat vind ik buitengewoon bezwaarlijk.”

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Hoekstra: FVD en PVV zorgen voor ‘haarscheuren’ in democratie