Energie-armoede treft 630.000 huishoudens

Hoge rekeningen Het aantal gezinnen dat door de hoge energieprijzen dicht bij de armoedegrens komt, stijgt snel, blijkt uit onderzoek van TNO.

Zeker 600.000 huishoudens worden zwaar getroffen door de stijgende energieprijzen. Sommige moeten een kwart van hun inkomen uitgeven aan gas en licht.
Zeker 600.000 huishoudens worden zwaar getroffen door de stijgende energieprijzen. Sommige moeten een kwart van hun inkomen uitgeven aan gas en licht. Foto Patricia Rehe/ANP

Het aantal huishoudens dat lijdt onder de energienota – 13 tot 20 procent van het inkomen eraan kwijt is – is de afgelopen maanden gestegen van 550.000 tot 630.000.

Deze mensen wonen in slecht geïsoleerde huizen, veelal gebouwd tussen 1950 en 1970, waardoor ze een relatief hoge gas- en elektriciteit-rekening hebben. Tegelijk hebben ze een laag inkomen – rond 1.000 netto per maand (een persoon) tot 2.000 netto (gezin van vier). Deze combinatie heet ‘energie-armoede’.

De berekening is gemaakt door Peter Mulder, onderzoeker van TNO. Vorig jaar constateerde hij met collega’s aan de hand van gegevens van 6 miljoen huishoudens dat er 550.000 lijden aan ‘energie-armoede’. Die groep is door de fors gestegen gas-prijzen (85 procent hoger sinds januari) naar schatting gegroeid tot 630.000.

Kwart inkomen naar energie

‘Energie-armoede’ betekent dat je 13 tot 20 procent van je netto inkomen kwijt bent aan gas en stroom. Het gemiddelde Nederlandse huishouden is 5 procent eraan kwijt. Door de recente prijsstijging gaan sommige huishoudens met energie-armoede een kwart van hun inkomen aan gas- en licht betalen.

Onderzoeker Mulder: „Als je leeft van 1.000 euro netto per maand en je was 150 euro kwijt aan gas en licht, dan ben je er nu zomaar 250 euro eraan kwijt. Dan gaat dus een kwart van je besteedbaar inkomen op aan energie. Tel daarbij op de huur (200 tot 300 euro, na huurtoeslag, en je bent 450 tot 550 euro van je 1.000 kwijt aan woonlasten. Dan blijft er heel weinig over om van te eten, drinken, internetten en alle andere dingen in het leven.”

Lees ook: Koukleumen om energiekosten laag te houden

De lange termijn oplossing is volgens Mulder om oude woningen veel sneller te isoleren. „Sommige huizen hebben nog enkel glas of het dubbele glas dat beter isoleert maar alweer gedateerd is. Het tocht.” Betere isolatie verlaagt de energierekening.

Een kortetermijnoplossing, zegt Mulder, is dat de overheid deze huishoudens compenseert voor de gestegen prijzen. Het kabinet kondigde donderdag aan dat vanaf juli te zullen doen: minima krijgen 600 euro. Dat is de helft van de kosten van de individuele verhoging op jaarbasis. Tegelijk verlaagt het kabinet de accijnzen op diesel en benzine en vallen gas en stroom tijdelijk onder het BTW-tarief van 9 procent in plaats van 21 procent.