De Telegraaf trof schikking na geschil over video die veiligheid Royce de Vries in gevaar zou brengen

Bedreigingen De Telegraaf onthulde dat advocaat Royce de Vries de familie van Nabil B. bijstond. Een geschil daarover eindigde in een schikking.

Het hoofdkantoor van De Telegraaf in Amsterdam.
Het hoofdkantoor van De Telegraaf in Amsterdam. Foto ANP/ Hollandse Hoogte / Berlinda van Dam

Dagblad De Telegraaf heeft juli vorig jaar een schikking getroffen, nadat de krant zes weken eerder had geopenbaard dat advocaat Royce de Vries drie familieleden van kroongetuige Nabil B. bijstond. De Telegraaf werd door de familie De Vries en advocatenkantoor De Vries & Kasem verweten de raadsman daarmee in gevaar te hebben gebracht. Het betaalde geldbedrag zou bedoeld zijn als bijdrage aan de beveiligingskosten van Royce de Vries. Dat verklaren bronnen rondom de familie De Vries en het kantoor aan NRC.

Telegraaf-verslaggever John van den Heuvel vertelde op 26 mei 2021 in een video-interview op de site van de krant dat Royce de Vries drie familieleden van Nabil B. bijstond. Hij stond de familieleden niet bij in het Marengo-proces rondom Ridouan Taghi, maar in een civiele procedure van twee zussen en een zwager van Nabil B. Hij deed dat op anonieme basis.

Dat het kantoor van Royce de Vries de familie van Nabil B. vertegenwoordigde wilde de familie geheim houden, omdat eerder aan Nabil B. verbonden mensen waren vermoord. In 2018 werd de broer van Nabil B. om het leven gebracht, in 2019 volgde er een dodelijke aanslag op zijn advocaat, Derk Wiersum. De betrokkenheid van Royce de Vries bij het dossier was in kleine kring bekend, onder meer bij het Openbaar Ministerie.

Peter R. de Vries, die Nabil B. bijstond als adviseur, en zijn zoon waren hevig ontstemd over de onthulling in het video-interview. De familie vond dat Van den Heuvel de familie in gevaar bracht.

Allerlei rekeningen naar het OM

Toen Peter R. de Vries op 6 juli werd neergeschoten legde Royce de Vries de verdediging van de familie B. neer, vertelde hij in januari van dit jaar aan Het Parool. Toen kwam ook naar buiten dat er onenigheid was over het video-interview met Van den Heuvel.

Van den Heuvel deed zijn gewraakte uitspraak op de dag dat kroongetuige Nabil B. bekendmaakte dat hij geen verklaringen meer wilde afleggen. In een video daarover openbaart hij dat het kantoor van Royce de Vries „allerlei rekeningen” naar het OM stuurde namens de familie van Nabil B. Daarmee kwam ook de naam van de zoon van De Vries in de openbaarheid.

Khalid Kasem, kantoorgenoot van Royce de Vries, belde de misdaadverslaggever kort daarna om zijn beklag te doen over de inhoud van de video. Hij eiste dat het fragment over Royce de Vries en Kasem uit de video werd verwijderd, blijkt uit correspondentie in bezit van NRC. Na overleg met de hoofdredactie van De Telegraaf werd dit verzoek gehonoreerd. Dit wordt tegenover NRC ook bevestigd door een bron in het dossier. De passage is niet meer te zien in de video. Kasem, inmiddels presentator van talkshow Khalid & Sophie, onthoudt zich van commentaar.

Maar met het verwijderen van de gewraakte passage was de zaak niet afgedaan voor de familie van Nabil B. en vader en zoon De Vries. Op 23 juni deed Royce de Vries namens de drie familieleden aangifte tegen het OM wegens het schenden van het ambtsgeheim. Ze zijn ervan overtuigd dat het OM de informatie aan Van den Heuvel heeft gelekt, staat in de aangifte. „Het lekken heeft cliënten angstig gemaakt. Kennelijk wordt anonimiteit met een vingerknip opgeheven en worden levens in gevaar gebracht”, schreef Royce de Vries in de aangifte.

Daarna liep de kwestie verder op, ook na 6 juli toen Peter R. de Vries in het ziekenhuis vocht voor zijn leven. Hoewel De Telegraaf meent dat er „niet onrechtmatig” is gehandeld, is er volgens enkele betrokkenen daarna onderhandeld over een vergoeding, onder meer voor de beveiliging van Royce de Vries. Rond het overlijden van De Vries op 15 juli is er een overeenkomst gesloten. Een naaste van de familie bevestigt dit. Ook een medewerker van het kantoor van Royce de Vries zegt dat er „na veel geruzie en tussenkomst van advocaten een akkoord” is bereikt. Onduidelijk is hoeveel geld er precies mee is gemoeid, maar het zou volgens meerdere bronnen gaan om meer dan 100.000 euro. Royce de Vries wil geen commentaar geven. Ook Van den Heuvel wil niet reageren.

Van den Heuvel werd het gezicht van de misdaadverslaggeving van De Telegraaf na het vertrek van Peter R. de Vries bij de krant begin jaren negentig. De twee misdaadverslaggevers waren soms concurrenten maar werkten ook samen.

Het OM laat via een woordvoerder weten dat het arrondissement Midden-Nederland de aangifte in behandeling heeft en wil niet inhoudelijk reageren. De Telegraaf reageerde niet op verzoeken om commentaar.