Tweede advocatenkantoor legt verdediging Russische staat neer

Oekraïnecrisis Het gaat om het Amsterdamse Hoyng Rokh Monegier dat Rusland bijstaat in een eigendomsstrijd om wodkamerken. Vorige week stopte ook Houthoff met de verdediging van het Kremlin.

Hoyng Rokh Monegier stond Rusland onder meer bij in de strijd om de merkrechten op het bekende wodkalabel Stolichnaya. Foto Andrey Rudakov/Bloomberg
Hoyng Rokh Monegier stond Rusland onder meer bij in de strijd om de merkrechten op het bekende wodkalabel Stolichnaya. Foto Andrey Rudakov/Bloomberg

Na Houthoff stopt nog een tweede Nederlands advocatenkantoor met de verdediging van de Russische staat in een lopende zaak. Het gaat om het Amsterdamse Hoyng Rokh Monegier. Advocaat Joris van Manen meldt dat na vragen van NRC.

Hoyng Rokh Monegier zegt het niet langer moreel te kunnen verantwoorden om de Russische staat te vertegenwoordigen. Het kantoor vroeg daarover afgelopen dagen ook advies van de deken van de Amsterdamse Orde van Advocaten. Na intern beraad is besloten om het Kremlin als klant te laten vallen.

Advocaat Van Manen verdedigde de Russische staat in een al twintig jaar durende zaak tegen de Russische tycoon Joeri Sjefler. Die kreeg na het uiteenvallen van de Sovjet-Unie de beroemde wodkamerken Stolichnaya, Moskovskaya en Na Zdorovye in handen. Sjeflers bedrijf Spirits International, een dochter van SPI Group, is statutair gevestigd in Nederland. Rusland claimde, met behulp van advocaat Van Manen, de afgelopen jaren de merken deels succesvol terug.

SPI veranderde de naam van Stolichnaya in 2020 in ‘Stoli’, en ook het etiket op de flessen werd aangepast. Zonder succes: SPI Group moest de rechten voor de Benelux van de Nederlandse rechter afstaan aan Rusland. Ook moest Sjefler de sinds 1999 behaalde winst terugbetalen. De tycoon voert in Nederland nog verschillende rechtszaken over het voeren van het merk in Europese landen. Sommige zaken won hij.

Lees ook: Als je nu een Stolichnaya bestelt, krijg je Russische wodka, geen Letse

Houthoff

Hoyng Rokh Monegier is het tweede Nederlandse kantoor dat stopt met het bijstaan van de Russische staat als gevolg van de oorlog in Oekraïne. Vorige week deed het Amsterdamse Houthoff hetzelfde. Het Zuidas-kantoor kreeg veel kritiek te verduren nadat partner Rob Meijer maandag tegenover NRC verklaarde door te willen gaan met de steun aan het Kremlin.

Lees ook: Zuidas laat Russische clientèle niet zomaar vallen

Houthoff stond de Russische staat onder meer zeventien jaar bij in een slepend juridisch conflict met drie voormalige aandeelhouders van het energiebedrijf Yukos. Zij eisen meer dan 50 miljard dollar omdat het Kremlin Yukos ten onrechte onteigend zou hebben. In die zaak legde Yukos beslag op de rechten voor de Benelux van een reeks in Nederland geregistreerde alcoholmerken, waaronder de bestreden Stolichnaya en Moskovskaya.

Ook in de strijd om de Krimschatten stond Houthoff Rusland bij. Het Kremlin was jarenlang de belangrijkste inkomstenbron voor het kantoor. Het leverde de firma de bijnaam ‘Kremlinkantoor’ op.

Donderdag liet Houthoff na aanhoudende maatschappelijke druk weten „zijn relatie met de Russische Federatie en gelieerde personen en bedrijven te beëindigen”. Advocatenkantoor NautaDutilh meldde donderdag via Follow the Money eveneens niet meer op te willen treden voor Russische partijen.

Trustkantoor zet samenwerking stop

Niet alleen advocatenkantoren zetten momenteel de samenwerking met Russische klanten stop. Dit weekend liet trustkantoor TMF weten niet langer Russen te willen bijstaan. Het bedrijf faciliteert onder meer de fiscale vestiging van Russische bedrijven in Nederland.

Russische bedrijven die in Nederland gevestigd zijn, voornamelijk vanwege het belastingklimaat, gebruiken vaak brievenbusfirma’s en trustkantoren om hun belangen te dienen. De vereniging van Nederlandse trustkantoren HollandQuaestor (HQ) drong er dinsdag in NRC al op aan dat trustkantoren hun banden met Russische klanten doorbreken.

Vorige week bleek dat minister Sigrid Kaag (Financiën, D66) met andere Europese landen in overleg was over extra sancties, specifiek gericht op trustkantoren. Dat overleg heeft voor zover bekend nog geen resultaat opgeleverd.