Meeste huisartsen zijn bereid om abortuspil te verstrekken, maar vinden hun kennis gebrekkig

Abortus Een kleine meerderheid van de huisartsen wil de abortuspil kunnen voorschrijven, blijkt uit onderzoek.

Demonstranten van Women on Waves en Bureau Clara Wichmann voerden enkele jaren geleden actie tegen het stafbaar stellen van overtijdpil Mifepriston.
Demonstranten van Women on Waves en Bureau Clara Wichmann voerden enkele jaren geleden actie tegen het stafbaar stellen van overtijdpil Mifepriston. Foto Bart Maat/ANP

Een meerderheid van de Nederlandse huisartsen is bereid de abortuspil te verstrekken als zij daartoe de wettelijke mogelijkheid krijgen. Dat is de belangrijkste uitkomst van een wetenschappelijk onderzoek in opdracht van abortusorganisatie Women on Waves waarvan de voorlopige resultaten in preprint zijn gepubliceerd. Hoewel 58 procent van de huisartsen positief tegenover de abortuspil staat, zegt drie kwart zich op dit moment niet voldoende gekwalificeerd te voelen om deze behandeling uit te voeren.

De uitkomsten zijn relevant omdat in de Tweede Kamer komende donderdag het debat verdergaat over een initiatiefwet van GroenLinks, PvdA, D66 en VVD die verstrekking van de abortuspil door de huisarts mogelijk maakt. Nu mag abortus, ook bij gebruik van de abortuspil, alleen in gang worden gezet door artsen in abortusklinieken of ziekenhuizen met een vergunning. De initiatiefnemers vinden dat de huisarts dit ook moet kunnen doen, om zo de abortuszorg laagdrempeliger te maken en de keuzevrijheid van vrouwen te vergroten.

'Niet volledig representatief'

Hoewel huisartsenorganisaties positief zijn over het voorstel was tot nu onduidelijk hoeveel draagvlak er onder individuele huisartsen is voor de wetswijziging. Verschillende partijen in de Kamer zeiden voldoende draagvlak van belang te vinden. Voor het onderzoek, dat in het British Journal of General Practice wordt gepubliceerd, werden afgelopen najaar honderden huisartsen door heel Nederland gevraagd deel te nemen aan een enquête en zijn ook interviews gedaan. In totaal deden 127 huisartsen mee, met een oververtegenwoordiging van vrouwen en artsen uit Noord-Holland en Utrecht. „Getalsmatig is het niet volledig representatief, maar het geeft een goede indicatie”, zegt medeauteur en huisarts Peter Leusink.

Huisartsen worden, als de wet wordt aangenomen, niet verplicht de abortuspil te verstrekken. Leusink vindt de bereidheid van 58 procent bij zijn collega’s daarom „zeer acceptabel”. „Veel huisartsen werken in groepspraktijken, dus dan is er met dit percentage altijd wel een huisarts die een vrouw wil helpen.”

Lees ook: Voorvechters abortus vieren ‘grote stap vooruit’ maar ook tegen-kamp groeit

Slechts 15 procent van de huisartsen voelt zich op dit moment voldoende toegerust om de abortuspil te kunnen voorschrijven, 76 procent niet vanwege gebrek aan kennis en ervaring. Om die reden voorziet de initiatiefwet in verplichte scholing voor huisartsen die met de abortuspil willen gaan werken.

GroenLinks-Kamerlid en initiatiefnemer Corinne Ellemeet noemt het onderzoek „heel goed nieuws”. „Het gaat ons erom de keuzevrijheid te vergroten, als ruim de helft van de huisartsen het nu al wil is dat een hele substantiële groep die hopelijk nog verder zal groeien.”