Doema neemt wet aan die gevangenisstraf voor oorlogsverslaggeving mogelijk maakt

De Russische vlag wappert bij de Doema in Moskou.
De Russische vlag wappert bij de Doema in Moskou. Foto AFP

Het Russische lagerhuis, de Doema, heeft vrijdagochtend een wet aangenomen die het mogelijk maakt om journalisten gevangenisstraffen op te leggen voor hun kritische oorlogsverslaggeving. Wie berichten verspreidt die volgens de Russische autoriteiten gekenmerkt kunnen worden als „nepnieuws” of „desinformatie” over de oorlog in Oekraïne of de Russische krijgsmacht, kan een boete van 1,5 miljoen roebel (12.600 euro) krijgen of een maximale gevangenisstraf van 15 jaar.

De wet is niet alleen van toepassing op journalisten, maar ook op andere Russen, zoals normale burgers, ambtenaren of activisten. Met de wet worden berichten die de Russische krijgsmacht „in diskrediet brengen” verboden, al is niet duidelijk wat daar precies onder zal vallen. Het publiekelijk aanmoedigen van sancties tegen Rusland kan ook bestraft worden, evenals het oproepen tot „ongeoorloofde openbare acties”. Het is niet duidelijk of daar het oproepen tot protest ook onder valt. De afgelopen weken gingen duizenden Russen in verschillende steden de straat op om te demonstreren tegen de Russische invasie in Oekraïne.

Eerder maakte de Russische mediatoezichthouder Roskomnadzor bekend dat media in het land enkel nog op basis van informatie van „officiële Russische bronnen”, zoals het Kremlin, mogen berichten. Daarnaast geldt er een verbod voor het gebruiken van termen als ‘oorlog’, ‘oorlogsverklaring’, ‘invasie’ en ‘aanval’ als het gaat om de Russische inval in Oekraïne. Moskou spreekt zelf van een „speciale operatie” in het buurland.

Lees ook: Verboden Russisch radiostation Echo van Moskou was van onschatbare waarde Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Oekraïne: Russische troepen hebben kerncentrale van Zaporizja overgenomen