Puntgaaf reclamebord van vergaan passagiersschip

Op de veiling Elke maand bijzondere voorwerpen die onder de hamer gaan. Dit keer een geëmailleerd metalen reclamebord uit 1931.

Wat

Een puntgaaf geëmailleerd metalen reclamebord uit 1931 van de Baloeran, het een jaar eerder gebouwde passagiersschip waarmee de Rotterdamse Lloyd een lijndienst onderhield met Nederlands-Indië. In 1941 verbouwde de Duitse Kriegsmarine de boot tot hospitaalschip. Twee jaar later liep de Baloeran iets ten noorden van IJmuiden op een Britse mijn. Anderhalve kilometer uit de kust liggen de wrakstukken daar nog altijd op de zeebodem. Dit door Johann von Stein (1896-1965) ontworpen reclamebord staat te boek als een van de fraaiste marine-advertenties uit de jaren dertig. Het bord meet 96 bij 92 cm. Richtprijs: 60.000 – 80.000 euro.

Waar

De Zwaan in Amsterdam veilt het bord in de periode 4-18 mei. De kijkdagen zijn van 27 april-1 mei.

Bijzonderheid

Het Venduehuis in Den Haag bood in september vorig jaar een ander exemplaar van dit hoogst zeldzame reclamebord aan. Dat verwisselde voor vijf keer de lage richtprijs van eigenaar: 260.400 euro.