Recensie

Recensie

Na de laatste krabbenpoot likken we tevreden onze vingers af in Wow Crab

Foto Walter Herfst

In het zuiden van de Verenigde Staten snappen ze het: daar hebben ze een eenpansgerecht waarin diverse schaal- en schelpdieren (meestal) samen met aardappel, maïs en rokerige worst worden gegaard in een intens smakende marinade. Als de boel klaar is wordt de hele pan op een krant over tafel uitgestort, en schuift iedereen aan. Dat is de southern style seafood boil in een notendop.

In Nederland is dit fenomeen in opkomst. In Amsterdam staan ze in de rij voor QueenD, in Rotterdam verschijnt de seafood boil af en toe als special op de kaart van Kaapse Maria aan de Mauritsweg. Ook de family bucket van Bar Pulpo (Veerhavenkwartier) doet er aan denken. Verder moeten we het doen met de pan gekookte mosselen. Tot nu dus, want bij Wow Crab in de Oude Haven storten ze dagelijks de tafeltjes vol. De entourage zal misschien niet voor iedereen weggelegd zijn, met name de verlichting is een dingetje.

De neonverlichting is nog leuk. We zien neonkrabben en zelfs een neon David Bowie. Niet dat we die horen: de playlist bestaat uit nietszeggende algoritmepop op iets te hoog volume. De kleurige neons worden overstemd door felle spotjes, die de hele eetzaal in een vrij hard licht zetten. Ongetwijfeld goed voor de Instafoto’s en TikTokfilmpjes. Er wordt dan ook druk gefilmd en gefotografeerd.

Dat ongezellige licht maakt de meeste gasten niets uit. Het is een gemêleerd gezelschap, waaronder opvallend veel jonge mensen. Veel van hen eten met plastic wegwerphandschoenen aan. Zonde, je wilt toch juist je vingers kunnen aflikken? Maar later die avond, als we midden in onze schranspartij een nieuw rondje drank willen bestellen, begint ons te dagen waarom.

Bestellen kan alleen via een app die via een qr-code tevoorschijn komt. Er is eerst een grondige poets- en handenwassessie nodig eer we ons telefoonscherm kunnen aanraken. 1-0 voor de handschoenen.

Ronduit storend is dat je je 06-nummer op die app moet invoeren voordat je kunt bestellen (veel plezier met mijn telefoonnummer, hualala.com. Doe er wat leuks mee).

Op de kaart staan wat voor- en bijgerechten variërend van sushi rolls tot kippopcorn, maar daar komen we niet voor. Die boils, die moeten we hebben. Je kunt ze samenstellen met zeevruchten naar keuze. Er zit standaard aardappel, maïs en (halal) kipworst bij. Je kunt ook de bijbehorende saus kiezen: knoflookboter, cajun of citroen/peper. Of een combinatie van die drie, de ‘wow-style’. Tot slot is er ook een szechuan-variant: met die bijna elektrisch prikkelende szechuanpeper. Wij gaan voor de wow-style, medium spicy.

De zeebeesten van onze keuze zijn de noordzeekrab, kreeft, garnalen en mosselen. Daarmee laten we de king crab, rivierkreeftjes en jumbo tijgergarnalen ter grootte van een onderarm (!) voor een volgend bezoek.

De bediening is onervaren, maar behulpzaam. We krijgen een groot servet om in onze boord te proppen. Voorzichtig stort de serveerster de boil uit op ons tafeltje, en dan gaan we de krab en kreeft met een notenkraker te lijf (de buren hebben een schaar gekregen). Mijn tafelgenote sproeit bij het kraken per abuis een straal kreeftennat richting de buurman, die gelukkig niets merkt omdat hij op zijn telefoon zit.

Lekkerst is de robuust in tweeën gehakte noordzeekrab, die vergt ook het meeste werk van de eter. Het vlees van de kreeft is net een fractie gaarder dan we zouden willen, maar nog steeds een geweldig lichtzoet vehikel voor de saus. We proeven verwarmende cayennepeper, plus veel knoflook, boter en citroen: allemaal dingen die naar meer smaken. De mosselen zijn vol en sappig. De gamba’s gewoon gamba’s. Onverwachte hit zijn de aardappeltjes. Ontzettend romig, perfect om die goddelijke saus mee op te soppen. Per persoon zijn er maar twee, we koesteren iedere hap.

En zo kraken en smaken we gemoedelijk door, badend in het TikToklicht. Na de laatste krabbenpoot likken we tevreden onze vingers af. Rotterdam heeft er een bijzondere zaak bij.

Lot Piscaer is culinair recensent, zij wisselt deze plek wekelijks af met Jonasz Dekkers, die clubs en cafés recenseert.