Kan ik weigeren naar een vrijgezellenfeest te gaan?

XYZ NRC-redacteuren uit drie verschillende generaties bespreken sociale dilemma’s. Deze keer: Kan ik weigeren naar een vrijgezellenfeest te gaan?

Dit jaar gaan drie stellen die ik (twintiger) goed ken, trouwen. Daar komen kosten bij: een nieuwe jurk om aan de dresscode te kunnen voldoen, een overnachting, de vrije dag die ik moet opnemen, de envelop die wordt aangegeven als cadeausuggestie. Voor een van de drie ben ik ook uitgenodigd voor het vrijgezellenfeest. In de uitnodiging staat dat de organisatoren mikken op kosten van 150 euro per persoon. Ik vind het leuk dat ze gaan trouwen, maar alles bij elkaar wordt het wel heel veel voor een zzp’er met een beperkt budget. Kan ik weigeren naar het vrijgezellenfeest te gaan? Het gaat om een familielid.

(Naam bekend bij de redactie)


 


 

150 euro per persoon, dat is veel om iemand op te leggen voor een feestje. Het idee van een feest geven, ligt ook wel besloten in het woord ‘geven’. Kan het feest niet aangeboden worden maar moeten de mensen kosten maken om te reizen, zich specifiek te kleden en/of te overnachten, dan betekent dit als vanzelf dat het de genodigden ook vrij staat om niet mee te doen, zonder scheve gezichten. Nu snap ik wel dat het idee van een vrijgezellenavond juist is dat je met z’n allen iets gaat doen en dat de aanstaande bruid of bruidegom vrijgehouden wordt, dus dan geef je nu eenmaal geld uit.

Maar én een duur feest én een vrijgezellenfeest is wel veel van het goede. Het lijkt me, juist tegenover familie, niet onmogelijk om te zeggen dat dat niet gaat.

Marjoleine de Vos (64)


 


 

Heel irritant, die fase in je leven waarin iedereen om je heen tegelijk trouwt. Wat voor jou het zoveelste huwelijk is, moet voor ieder van hen afzonderlijk de mooiste dag van hun leven worden. En natuurlijk wil je niemand teleurstellen. Je hoeft de aanstaande bruid er niet mee lastig te vallen, maar de organisatoren van het vrijgezellenfeest kun je best uitleggen dat het nogal begrotelijk wordt. En als je de andere genodigden kent, kun je in de groep gooien dat je graag meedenkt over minder kostbare activiteiten. Als aan het programma niet te tornen valt, kun je wellicht zeggen dat je er niet de hele dag bij bent, maar bijvoorbeeld alleen bij het diner aanschuift. Verzeker je er van tevoren wel van dat je niet alsnog een rekening krijgt voor het zelfgepottenbakte servies of het naaktschilderij dat de anderen eerder die dag op een cursus voor de bruid maakten.

Martine Kamsma (47)


 


 

Drie bruiloften in een jaar – aan een voor jou ongelukkige timing kun je weinig doen. Zelf kwam ik in mijn twintigerjaren ook in een bruiloftpandemie terecht: generatiegenoten trouwen toch doorgaans rond hetzelfde moment. Als je toch zou moeten kiezen, dan zou je het vrijgezellenfeest kunnen overslaan. Dat vaak ludieke pretfeest heeft symbolisch toch veel minder waarde dan de bruiloft, waar het uiteindelijk om draait. Maar mocht je toch alsnog willen gaan: als er ‘gemikt’ wordt op een bedrag van 150 euro, dan mag je om budget-redenen zelf wel lager mikken, dunkt me. Als het familie is zullen ze dat vast begrijpen. Het gaat immers om het gebaar: je aanwezigheid.

Lotfi El Hamidi (35)

 

Illustratie Lotte Dijkstra