Kabinet: eventuele wapenlevering aan Oekraïne niet meer in detail gecommuniceerd

Minister van Defensie Kasja Ollongren (D66) zal niet meer in detail naar buiten toe communiceren over de eventuele levering van wapens aan Oekraïne. Dat zei ze donderdag na afloop van een extra kabinetsberaad, bevestigt een woordvoerder van het ministerie aan NRC na berichtgeving van persbureau ANP. Ollongren zal over nieuwe wapenleveringen alleen nog gedetailleerd met de Tweede Kamer communiceren.

Het ministerie gaf eerder wel openlijk gedetailleerde informatie om aan Oekraïne te laten zien dat het dat land „met serieuze middelen” steunt, aldus de woordvoerder. Nu het Oekraïne deze steun openlijk heeft gegeven, is het ministerie weer terughoudend in de communicatie over eventuele wapenleveringen. Volgens de woordvoerder is het „niet gebruikelijk” om gedetailleerde informatie over wapenlevering prijs te geven, omdat dit „de tegenstander in de kaart speelt”.

Ollongren zei wel „dat er goed contact is” met Oekraïne en dat Nederland waar mogelijk hulp blijft bieden. Naast hulpgoederen zijn dat volgens het kabinet „voorzieningen die militairen nodig hebben om hun werk te kunnen doen”. In een brief aan de Tweede Kamer zegt Ollongren dat het kabinet, na Oekraïens verzoek, van plan is om extra goederen te leveren. Ze noemt voertuigen, gevechtsrantsoenen, slaapzakken, laptops en beschermende kleding.

De afgelopen dagen meldde het ministerie onder meer dat Nederland tientallen raketwerpers, honderden antitankraketten en tweehonderd luchtdoelraketten heeft geleverd aan Oekraïne. Ook zijn onder meer scherpschuttersgeweren en munitie verzonden.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Tweede gespreksronde tussen Oekraïne en Rusland begonnen