Exotisch leer in een pot

Plant Plant NRC Magazine belicht elke maand een kamerplant. Deze maand de Microsorum mussifolium.
Microsorum mussifolium ‘crocodyllus’
Microsorum mussifolium ‘crocodyllus’ Foto Daan Brand

People for the Ethical Treatment of Animals (PETA) opende vijf jaar geleden in Bangkok een pop-upshop, The Leather Work, waar tassen, jassen, portemonnees, schoenen en riemen van krokodillen-, slangen- en andere soorten exotisch leer stonden uitgestald. In een met geheime camera’s opgenomen filmpje zie je nietsvermoedende klanten, die denken dat ze in een gewone accessoireswinkel zijn, door de zaak lopen. Als een vrouw een tas openritst, slaat ze van schrik haar hand voor haar mond. Ingewanden, bloed, spieren en pezen – alles wat een krokodil een krokodil maakt, heeft PETA aan de binnenkant van de leren producten laten namaken, inclusief een kloppend hart.

Exotisch leer is, net als bont, bijna niet meer te verantwoorden. Krokodillen worden onder erbarmelijke omstandigheden gehouden in crocodile farms, aldus Bont voor Dieren. Met honderden zitten ze opgesloten in kleine betonnen kuilen. Sommige krokodillen krijgen vergroeiingen omdat ze zich niet voldoende kunnen bewegen, andere hebben huidproblemen door het vieze water waarin ze liggen. Hun dood is vaak gruwelijk: met een hamer of een beitel wordt hun ruggenwervel gebroken, zodat ze verlamd raken. Reptielen worden het liefst levend gevild: dat zou voor soepel leer zorgen.

Steeds meer modemerken – Chanel bijvoorbeeld, Dries Van Noten en Jil Sander – stoppen met het gebruik van exotisch leer. Sommige gaan over op kalfsleer met een krokodillen- of slangenprint. Ook plantaardig leer – Gucci experimenteert ermee – zou een exotisch printje kunnen krijgen.

Plantaardig leer wordt van allerlei materialen gemaakt, zoals appelschillen, paddestoelen en ananas

Dat plantaardige leer wordt van allerlei materialen gemaakt, zoals appelschillen, paddestoelen en ananas. Leer van de krokodillenvaren is er niet, hoewel, de naam suggereert het al, de print al in de weelderig krullende bladeren zit.

Maar de Microsorum mussifolium ‘crocodyllus’ is mooi zoals ’ie is. Geef de ‘leren’ waaier, een tropische plant uit Australië en Azië, regelmatig water maar laat de aarde niet te nat worden. Zet hem op een plek waar hij niet direct in de zon staat en besproei regelmatig de bladeren zodat die hun mooie glans behouden. Binnen de kortste keren kan hij dan tot wel anderhalve meter hoogte groeien. De lengte van een kleine krokodil.