De Tom Vac van Ron Arad zit verrassend goed

Ribbens geeft door Elke maand geeft NRC Magazine een gebruikt designvoorwerp weg. Ditmaal een Vitra-stoel van Ron Arad.

Foto Benning & Gladkova

Steeds meer grote merken proberen hun eigen producten een tweede leven te geven. Zo hebben sommige kledingmerken in winkels een afdeling geopend voor gebruikte kleding. Vitra, een van de verfijndste meubelproducenten ter wereld, doet het een beetje anders. Het Zwitserse familiebedrijf heeft recent zijn derde Circle Store geopend. Na Brussel en Frankfurt is nu ook in Zaanstad zo’n winkel voor gebruikte artikelen uit tentoonstellingen, beurzen en showroompresentaties. Zo hoopt het bedrijf meer aandacht te creëren „voor bewuste consumptie en duurzaamheid”, staat in het persbericht. De stoelen, banken en accessoires van ontwerpers als Verner Panton, Jean Prouvé en Ray en Charles Eames zijn opgeknapt en schoongemaakt en worden met garantie verkocht.

Voor deze rubriek heeft de Circle Store een beursexemplaar van de Tom Vac beschikbaar gesteld. Deze in 1997 door de Israëlisch-Britse industrieel ontwerper, kunstenaar en architect Ron Arad (70) ontworpen stoel is net uit het assortiment van Vitra gehaald.

Arad maakte in 1981 naam met een kringloopmeubel avant la lettre, de Rover Chair. Op autosloperijen jutte hij stoelen uit afgedankte Rover P6’s. Die doorleefde maar nog bruikbare stoelen monteerde hij in een eenvoudig frame van steigerdelen. Daarna ging Arad, ook in eigen beheer, onconventionele, sculpturale meubels maken, vooral uit plaatstaal. Die vielen zo op dat diverse meubelfabrikanten bij hem aanklopten. Dat resulteerde vanaf de jaren negentig in een reeks stoelen, lampen en andere gebruiksvoorwerpen met vaak ronde, organische vormen, net als de Tom Vac. Een succesnummer is bijvoorbeeld de Libreria (1993), een flexibele, slangvormige boekenplank die over de muur kronkelt.

De Tom Vac (door Arad vernoemd naar een vriend) heeft een schelpvormige schaal uit één stuk polypropyleen en zit verrassend goed. Dit is een exemplaar met een gepoedercoat onderstel, zodat hij ook geschikt is voor buitengebruik. Door het gat in de schelp loopt regenwater weg.