Recensie

Recensie Muziek

Central Cee wordt heel even écht woest

Central Cee stond in 2021 maandenlang geparkeerd in de Britse hitlijsten. Dat succes brengt de mc uit West-Londen aankomende zomer naar diverse festivals in Europa, met nieuw album 23 op zak. Daarop rapt hij vurig over enkele sterke muzikale ideeën. Een saxofoonfragment van Hank Crawford uit 1973 wordt gebruikt als sample, maar ook jonger werk wordt verknipt. Zo klinken er trompetten die de drillproductie een zigeunerachtig geluid geven en zijn er vocalen van bedroom-pop songwriter PinkPantheress. Alles wordt flink gepitcht, om er vervolgens zoemende bassen onder te monteren.

Hoe origineel de beats ook zijn, de inhoud blijft achter. De voordracht is overtuigend, de onderwerpen nogal standaard; een moeilijke opvoeding en een leven van misdaad vóór zijn rapcarrière. Hoogtepunt is wanneer hij zich in ‘Eurovision’ laat omringen door een kudde rappers uit onder meer Frankrijk, Spanje en Italië. Dan wordt het even écht woest.