Wereldbank legt projecten in Rusland en Wit-Rusland stil

De Wereldbank legt zijn projecten in Rusland en Wit-Rusland per direct stil wegens de Russische invasie van Oekraïne en „vijandigheden tegen de bevolking van Oekraïne”. Dat heeft de instelling woensdag laten weten in een verklaring, meldt Reuters.

De Wereldbank heeft sinds 2014 geen nieuwe leningen aan Rusland of investeringen in het land goedgekeurd wegens de Russische annexatie van de Krim in dat jaar, aldus de verklaring. Wit-Rusland ontvangt geen nieuwe leningen sinds half 2020, toen de Verenigde Staten sancties afkondigden wegens beschuldigingen van fraude bij de presidentsverkiezingen.

De Wereldbank heeft van het begin van de jaren negentig tot 2013 meer dan 16 miljard dollar aan Rusland geleend. Voor Wit-Rusland lag het totaalbedrag in 2020 op 308 miljoen dollar. Dinsdag lieten de Wereldbank en het IMF weten in de komende weken en maanden miljarden dollars extra ter beschikking te stellen aan Oekraïne.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: VN: 1 miljoen mensen zijn Oekraïne ontvlucht