Onderzoek ICC Oorlogsmisdaden

Het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag opent zo snel mogelijk een strafrechtelijk onderzoek naar mogelijke misdaden tegen de menselijkheid en oorlogsmisdaden in Oekraïne.

Dat heeft openbaar aanklager Karim Khan maandagavond aangekondigd. Khan stelt dat voorlopig onderzoek naar de situatie in Oekraïne heeft uitgewezen dat er voldoende aanleiding is „om aan te nemen dat zowel vermeende oorlogsmisdaden als misdaden tegen de menselijkheid zijn begaan”. Rechters van het ICC moeten nog formeel toestemming geven voor het onderzoek.

Oekraïne en Rusland zijn geen partij in het Statuut van Rome, het verdrag inzake het strafhof. Toch heeft Oekraïne in 2015 twee keer de rechtsmacht van het ICC aanvaard voor alle internationale misdaden die op Oekraïens grondgebied zijn gepleegd van 21 november 2013 tot 22 februari 2014 én vanaf 20 februari 2014. Het hof opende naar aanleiding daarvan een voorlopig onderzoek naar de gebeurtenissen in aanloop naar de annexatie van Krim en de daaropvolgende periodes.

Sinds de Russische inval in Oekraïne zijn zo’n 350.000 vluchtelingen de grens met Polen overstoken.

Dat zei de Poolse onderminister van Binnenlandse Zaken dinsdag tegen radiozender Polski Radio 1. Hij sprak van een nieuw dagrecord op maandag, toen in een etmaal meer dan 100.000 Oekraïense vluchtelingen Polen bereikten.

Op maandag zei hoofd van de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR Filippo Grandi tegen de Veiligheidsraad dat zijn organisatie schat dat zo’n 520.000 Oekraïners hun land inmiddels zijn ontvlucht, schrijft persbureau AP. Het aantal neemt „exponentieel toe, uur na uur”. In de komende weken verwacht UNHCR tot vier miljoen Oekraïense vluchtelingen als het conflict zo doorgaat. Naast Polen, trekken Oekraïense vluchtelingen ook naar buurlanden Moldavië en Roemenië. Eurocommissaris Janis Lenarcic (Crisisbeheersing) zei eerder rekening te houden met zeven miljoen ontheemden.

Bulgarije, Polen en Slowakije hebben de levering van zeventig gevechtsvliegtuigen aan Oekraïne toegezegd.

Dat meldt de Oekraïense luchtmacht dinsdag op Facebook. Bulgarije stelt 16 MiG-29 straaljagers en 14 Su-25s beschikbaar, Polen levert 28 MiG-29 straaljagers en Slowakije 12 van hetzelfde type.

Hackerscollectief Anonymous heeft maandagavond opgeroepen om via Google-recensies van Russische restaurants en bedrijven de situatie in Oekraïne uit te leggen.

Het collectief stelt dat de Russische bevolking, die „door Poetin wordt voorgelogen”, moet worden geïnformeerd over de waarheid. De Google-recensies fungeren als alternatief voor Russische staatsmedia, die het narratief van het Kremlin overbrengen - in dat narratief is Oekraïne de agressor.